Olyan jól halad a Brassó–Segesvár vasútvonal felújítása, mint csiga a smirglin

2020 óta már a munkálatok 10%-át sikerült letudni.

Hirdetés

A Brassó és Segesvár közötti 128 kilométernyi vasútvonal felújítása már 2020-ban elkezdődött. Tudják, hogy azóta a munkálatok hány százalékával készült el a kivitelező? Körülbelül 10.

És ha a jelenlegi ütemben zajlik tovább minden, még évekig elhúzódik az átadás.

És tudják, hogy ezt a késlekedést ki fogja megfizetni? Önök. Egyrészt pénzben, másrészt a vonatokon elvesztegetett időben.

Az említett szakasz ugyanis kicsiben a Román Vasúttársaság (CFR) összes problémáját felvázolja. Egyrészt: a felújítási munkálatok azt a 145 éves (!) vasútvonalat tennék végre rendbe, amelynek a felújítását mindeddig halogatták, és amely így érthető módon egyre ramatyabb lett az idők során, a rajta való közlekedés pedig egyre lassabb. 1998-ban például a leggyorsabb vonat (állítólag) 35 perc alatt gyalulták le ezt a távot, napjainkban viszont már 3 óra 5 percet (!) kell zötykölődni. A személyvonatok, amelyek mind a 20 közbeeső állomáson megállnak, 4 órát mennek ugyanitt, 32 kilométer/órás átlagsebességgel.

A felújítási munkálatok késlekedését mindenek előtt a költségvetés-kiegészítés késlekedése okozta – vagyis a kormány. Az eredeti terveket ugyanis még 2017-ben fogadták el, azóta pedig csak most szeptemberben sikerült végre a jelenlegi árakhoz igazítani a költségvetést, amely így már az egymilliárd eurót is meghaladja.

A CFR által a kivitelezőnek leadott tervek is bőven hagytak maguk után kívánni és javítanivalót, ez sem gyorsította fel túlságosan a munkát, de a kivitelező, a görög Aktor vállalat sem sieti el a dolgokat, számos szakaszon jelenleg is áll a munka mindenféle újratervezések miatt.

Hirdetés

Idén ráadásul már nem is fognak túl sokat haladni, mert közbejön egy teljesen váratlan tényező: a tél.

Persze, ha majd kész lesz, nagyon szuper lesz: a szakasz rövidebb lesz 17 kilométerrel, kiépítenek néhány új alagutat is, többek között egy 7 kilométer hússzút, és a menetidő is elfogadható lesz végre.

De hogy mikor lesz kész, az jó kérdés.

Hirdetés