Olyan cudar világ van, hogy Románia segíti meg Franciaországot

Szárazföldi tűzoltóegységet küldünk a Bordeaux környékén pusztító erdőtüzek megfékezésére.

Hirdetés

Szárazföldi tűzoltóegységet küld Románia Franciaországba, hogy segítsen a Bordeaux környékén elharapódzott erdőtüzek megfékezésében. A felajánlás azután jött, hogy Franciaország az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa révén segítséget kért a tagállamoktól, mert egyedül nem képes megküzdeni a hatalmas lángokkal.

Raed Arafat belügyi államtitkár az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtöki ülése után elmondta, más országok – köztük a szintén erdőtüzekkel küszködő Görögország – légi egységeket küldenek a helyszínre, így Románia szárazföldi erősítést biztosít.

A hét tisztet, hetven altisztet és 17 járművet magába foglaló egységet a NATO Pápán állomásozó két C17-es teherszállító gépe fogja Franciaországba szállítani Bukarestből, illetve Temesvárról csütörtök éjszaka, legkésőbb péntek reggel. A bukaresti reptérre a katasztrófavédelem Facebook-oldalán közzétett videó tanúsága szerint már a tűzoltóegység, és az őket szállító NATO-gép is megérkezett.

Egyelőre nem tudni, hogy a bevetés mennyi ideig tart, ez az ott kialakult helyzettől függ. Szükség esetén a román légierő egyik gépe 10–15 nap múlva friss munkaerőt szállít a helyszínre, az oltásban addig megfáradt tűzoltókat pedig hazaszállítja, ahogy ez tavaly, a görögországi erdőtüzeknél nyújtott segítség esetében is történt.

Hirdetés