Fotó: Google Maps

Ollóval a nyakában, holtan találtak egy francia katonát egy bukaresti szállodában

Pár napja érkezett Romániába a nemzetközi NATO-harccsoport francia kontingensének tagjaként.

Hirdetés

Holtan találtak egy francia katonát a bukaresti szálloda egyik szobájában – írja több bukaresti sajtóorgánum is vizsgálati forrásokra hivatkozva.

A román közszolgálati televízió TVR Info csatornájának nyilatkozó források szerint egy 41 éves férfiról van szó, aki a francia hadsereg katonája. A G4media úgy tudja, a bukaresti Pullman szállodában találták meg a halott férfit, szúrt sebbel, egy ollóval a nyakában.

Az idézett források szerint a helyszínen egyelőre nem találtak idegenkezűségre utaló nyomokat: a szállodaszoba ajtaját sem feszítették fel és a helyiségben is rend volt. Ezért a hatóságok nem zárják ki az öngyilkosság lehetőségét az ügyben, amelyben a katonai ügyészség indított eljárást.

A francia katona több társával együtt november 3-án érkezett a szállodába, ahol két hónapra előre volt szobafoglalásuk.

Az ukrajnai háború miatt több mint ezer NATO-katona érkezett az elmúlt időszakban Romániába, ebből a legtöbben (550-en) a francia hadsereg kötelékében teljesítenek szolgálatot. A külföldi katonák a Brassó megyei nagysinki katonai bázison állomásoznak.

Siralmas körülményekre panaszkodnak a Nagysinken állomásozó francia katonák

Hirdetés

Borzasztó körülmények uralkodnak a legnagyobb romániai katonai gyakorlótéren és bázison – panaszkodott több francia katona is a franciaországi Mediapart portálnak. A Digi24 hírtelevízió által idézett cikk szerint a bázison nincs elég mosdó, a helyiségek mocskosak, patkányok és kóbor kutyák mászkálnak zavartalanul, a koszt nagyon gyenge és a sátrak fűtésével is gondok vannak.

A portál úgy tudja, a francia védelmi miniszter, Sébastien Lecornu és román kollégája, Angel Tîlvăr csütörtöki helyszíni látogatásán a francia katonáknak megtiltották, hogy mutatkozzanak, csak néhány előre kiválasztott katonát engedtek találkozni a hivatalosságokkal. A nyolc hónapja Nagysinken állomásozó francia kontingens életkörülményeinek ügye a párizsi parlamentben is vitatéma lett, a francia hadsereg vezérkara pedig elismerte, hogy hiányosságok vannak az ellátmánnyal és hogy a helyzet javítása folyamatban van.

A bukaresti védelmi minisztérium közlése szerint a piros-fehér-kék zászlós katonák ellátását teljes mértékben a francia fél vállalta magára.

Hirdetés