Oktatási tárca: ha aláírja a szülő az online oktatásra vonatkozó nyilatkozatot, ha nem, kötelező a diákok oktatása

De akkor miért kell egyáltalán a nyilatkozat?

Hirdetés

Valakiknek ott fenn az oktatási minisztériumban mégiscsak lehet némi érzéke a normalitás iránt, a napokban ugyanis olyan átiratot küldtek az iskoláknak, amelyben jelezték: minden diák számára kötelező az online oktatás biztosítása, függetlenül attól, hogy a szülők aláírták-e azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy nem rögzítik az internetes tanórák anyagát.

Mint megírtuk, az oktatási folyamat internetre költözése nyomán az oktatási minisztérium október végén úgy döntött: a tanároktól, valamint a szülőktől és a diákoktól is nyilatkozat kitöltését követeli meg, amelyben vállalják, hogy nem rögzítik az órák anyagát.

A nehezen érthető bürokratikus döntés egyes pedagógusok panasza nyomán született, akik szerint gyakran visszaéltek a diákok a rögzített órák anyagával.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) konkrétan felhívással fordult a kormányhoz, többek között azt kérve, hogy módosítsa a hatályos jogszabályokat, és tegye lehetővé azon szülők és diákok megbüntetését, akik rontják a pedagógusok imázsát azzal, hogy „trükközött” filmeket és fényképeket töltenek fel az órákról.

Nos, most az oktatási minisztérium által az iskoláknak küldött átirat viszont leszögezi: járványhelyzet ide vagy oda, a nyilatkozatok kitöltésének elmulasztása nem korlátozhatja a tanulók hozzáférését az online oktatáshoz.

Magyarán: ha van nyilatkozat, ha nincs, a tanár köteles minden diákot „befogadni” az online órára.

A minisztériumi reakció annak nyomán született, hogy egyes szülők arra panaszkodtak: egyes tanárok nem voltak hajlandóak a gyereküket befogadni az órára, mivel nem írták alá vagy nem nyújtották be a nyilatkozatot.

Hirdetés

A szülők szövetsége még múlt héten beadvánnyal fordult az oktatási minisztériumhoz a nyilatkozatok eltörlését kérve, mondván: azok korlátozzák a diákok tanuláshoz való jogát.

Az Országos Diáktanács még a nyilatkozatok bevezetésekor tiltakozott, arra hivatkozva, hogy azok már csak azért is fölöslegesek, mert az abban említett oktatási minisztériumi rendelet, oktatási törvény és a büntető törvénykönyv előírásai anélkül is érvényesek mindenkire, hogy ezt külön nyilatkozatban el kellene ismernie.

A jelek szerint ezt most már a minisztérium is belátja.

A kérdés már csak az, hogy akkor egyáltalán miért tartja fenn a nyilatkozatokat, ha azok aláírásának elmulasztása amúgy sem jár semmilyen következménnyel?

Hirdetés