Minisztérium: ne rögzítse senki az online órákat! Diákok: a minisztérium foglalkozzon a fontos dolgokkal!

Eddig sem volt leányálom az online oktatás, de most fokoznák a bürokráciát.

Hirdetés

Ha már segíteni nem tud az online oktatás hatékonyabbá tételében, legalább látszattevékenységgel növelné a bürokráciát az oktatási minisztérium: nyilatkozat aláírására kötelezné a szülőket, a tanárokat és a diákokat is, amelyben azok törvény előtti felelősségük ismeretében kijelentik, hogy az érintett felek beleegyezése nélkül nem rögzítik az online órákat.

A minisztérium indoklása szerint a cél a pedagógusok és a diákok személyiségi jogainak védelme.

A nyilatkozatban a Btk. 326. cikkelyére hivatkoznak, amely három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a hamisan nyilatkozókat.

A minisztérium döntésének előzményeként a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) felhívással fordult a kormányhoz, többek között azt kérve, hogy módosítsa a hatályos jogszabályokat, és tegye lehetővé azon szülők és diákok megbüntetését, akik rontják a pedagógusok imázsát azzal, hogy „trükközött” filmeket és fényképeket töltenek fel az órákról.

Az Országos Diáktanács viszont határozottan nem úgy látja, hogy ezek lennének a legfőbb prioritások az oktatásban így a járvány idején.

Hirdetés

A diákképviselet illetékeseinél annyira kiverte a biztosítékot a minisztériumi kezdeményezés, hogy dörgedelmes hangvételű közleményben reagáltak rá.

A szervezet szerint nem feltétlenül ennek kellene prioritásnak számítani a tárca számára abban a helyzetben, amikor egyre több iskolában térnek át az online oktatásra, anélkül, hogy adott lenne az ehhez szükséges infrastruktúra.

A tanács szerint a nyilatkozatok már csak azért is fölöslegesek, mert az abban említett oktatási minisztériumi rendelet, oktatási törvény és a büntető törvénykönyv előírásai anélkül is érvényesek mindenkire, hogy ezt külön nyilatkozatban el kellene ismernie.

Ezért aztán a nyilatkozatok elvetését követelik.

Ugyanakkor figyelmeztetik a minisztériumot: jobban tenné, ha a tanfelügyelőségek bevonásával jobban a körmére nézne az online oktatásnak, egyes tanárok ugyanis nem nagyon tartják meg az óráikat.
Nehéz nem igazat adni nekik.

Hirdetés