Odavan a sertéskarajért? Akkor rossz híreink vannak…

Az ország egyik legnagyobb sertésfarmjának vezetője nagyon fekete tintával festette le a jövőt.

Hirdetés

Az Arad megyei Kürtösön (Curtici) működik az ország egyik legnagyobb sertésfarmja, ahol mintegy 50 ezer sertést, emellett pedig 3000 tehenet tartanak. A farm igazgatója, Dimitrie Muscă pedig elmondta a sajtónak, hogy nehéz idők jönnek.

Nem elég ugyanis, hogy az energiaárak elszálltak az ukrajnai háború miatt, még a tápszerek is jelentősen megdrágultak, sőt az olyan alapdolgok is, mint a kukorica, amely nagyon megsínylette az idei aszályt.

És ha mindez nem volna elég, még ott van az afrikai sertéspestis is,

amely az illetékesek tehetetlensége folytán továbbra is zavartalanul terjed. Muscă szerint pedig a betegség fő terjesztői a vaddisznók, hiszen ha egy farmon felüti a fejét a betegség, azt hamar észreveszik, és a beteg állatok leölésével elejét veszik a további terjedésnek. 2021-ben például csak az ő farmjukon 20 ezer állatot mészároltak le „megelőző jelleggel”.

De az illetékesek még arról sem gondoskodnak, hogy összeszedjék az elhullott vaddisznókat,

és gondoskodjanak a megfelelő fertőtlenítésről, így a vadon élő állatoktól folyamatosan visszatér a betegség a disznófarmokra is. Dimitrie Muscă szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha teljesen kiirtanák a hazai vaddisznó-populációt, és majd csak néhány év múlva telepítenék vissza a fajt a romániai erdőkbe, amikor a betegség már biztosan eltűnt. Azért ez egy kissé meredek elképzelés, lássuk be.

A lényeg viszont az, hogy a szakember szerint a közeljövőben

akár meg is duplázódhat a sertéshús ára

Hirdetés

a megnövekedett költségek miatt, vagyis egy kiló karajért például akár 40 lejt is fizethetünk a jelenlegi 20–22 lej helyett.

Ez annak is betudható, hogy Románia mindössze a fogyasztása 15%-kát képes önerőből fedezni, a maradék 85% sertéshús importból származik.

Más szóval, nem mondhatnánk, hogy malacunk van.

Hirdetés