Van ahol inkább beszántják a kukoricát, mert nem érdemes learatni

A nagy szárazság katasztrofális következményekkel járt.

Hirdetés

A nyári szárazság nem minden növénykultúrára hatott egyformán. A szőlőtermést például nem tette tönkre annyira, mert a szőlő alapvetően jól bírja a szárazságot, és kimondottan kedveli a kánikulát, de nem minden gazda olyan szerencsés, mint a szőlősgazda.

Ott van például a kukorica, amelyet teljesen tönkretett az aszály. Annyira, hogy egyes helyeken már az aratással sem vesződnek, egyszerűen beszántják az egészet, mert többe kerülne az aratás, mint amennyit a silány termés visszahozna.

A Buzău megyei gazdák például azt mondják, még sosem láttak ilyet, de a mostani üzemanyagárak mellett sokkal jobban megéri nekik egy traktorral végigszántani a földeket, anélkül hogy a termést betakarítanák, vagy akár a kukoricaszárakat levágnák.

Az egyetlen előnye ennek, hogy a beszántott kukorica idővel elrothad a földben, és a következő évben trágyaként táplálja a termést.

Az őszi vetéssel is ki tudja meddig kell várni idén az ilyen területeken: a nagy szárazság miatt jelentős csapadékmennyiségre lesz szükség, hogy a talaj fellazuljon, és elég mélyen lehessen szántani.

Hirdetés