Nyár van, nyár, a Kárpátok bércein nyolc méteres hó áll (VIDEÓval)

A Transzfogarasi út június közepén is képes szibériai állapotokat idézni Erdély határán.

Hirdetés

Nem irigyeljük a Brassó megyei közútkarbantartó munkatársait, akiknek így, június közepén éppen az a dolguk, hogy eltakarítsák a havat az Erdélyt dél-Romániával összekötő Transzfogarasi útról.

A festői tájakon átkígyózó hegyvidéki útszakaszon ugyanis még az átlagoshoz képest is durva vastagságú hóréteg keletkezett: a hét-nyolc métert is elérheti a hófal magassága.

A hókotrók viszont keményen dolgoznak – igaz, ez egyelőre sziszifuszi munkának tűnik, a hó ugyanis még a hét elején is szépen hullott.

Talán a beígért kánikula majd az útkarbantartók segítségére lesz, a cél ugyanis az, hogy július elsejére megtisztítsák az utat, és megnyissák a forgalom előtt.

A Transzfogarasi út ugyanis nincs egész évben nyitva: a téli időszakra – amely abban a magasságban júliusig tart – lezárják a forgalom elől.

Hirdetés

A hivatalosan 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 méteres magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja is van.

Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra.

A hivatalos nyitvatartás július 1-től november 30-ig tart.

Már ha az időjárás is úgy akarja.

Hirdetés