Nocsak: valakik eltüntették a közszolgálati rádió honlapjáról a Ciucă-nyilatkozatot, amelyben azt ígérte, sohasem fog politizálni

A kijelölt kormányfő számára kényelmetlen nyilatkozat „szerkesztőjének” kiléte egyelőre ismeretlen.

Hirdetés

Mi is beszámoltunk arról, hogy Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök és ügyvivő védelmi miniszter, aki korábban négycsillagos tábornokként vezérkari főnökként tevékenykedett, három évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott: egy katonaember számára akkora dicsőség a vezérkari főnöki tisztség betöltése, hogy a tartalékállományba vonulás után esze ágában sem lesz politikusként tevékenykedni, bármilyen tisztséget is ajánlanak fel neki.

Nos, mint az köztudott, ehhez képest tavaly a liberálisok felkérésére belépett a pártba, majd védelmi miniszter, egy ideig pedig ügyvivő miniszterelnök lett.

Hogy aztán most kijelölt miniszterelnökként a saját, kisebbségi PNL-RMDSZ-kormányának megalakításáról egyeztessen a pártokkal.

A bukaresti közszolgálati rádiónak adott nyilatkozat mindezek ismeretében nem vet túl jó fényt Ciucára – amit valakik úgy próbáltak orvosolni, hogy a rádió honlapján írásban is közölt interjúból egyszerűen kivágták az ominózus részt.

Az incidensről maga a rádió vezetősége számolt be, amely közölte, hogy

feljelentést tettek az informatikai rendszerükbe való jogosulatlan belépés miatt,

amiért három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés is kiróható az elkövetőre.

A honlapon emellett ismét elérhetővé tették az eredeti változatot is.

Hirdetés

A rádió illetékesei szerint nem az intézményen belülről indult a kezdeményezés,

nem szerkesztői utasításra történt, és szó sincs a cenzúra kísérletéről.

Ezt bizonyítandó tettek feljelentést, és közölték, a rádió teljes informatikai rendszerét átvilágíttatják, biztonsági szempontból.

Azt is jelezték, hogy sajnálják az incidenst, hiszen tudatában vannak annak, hogy ez meglehetősen negatívan érinti a rádió hitelességét.

 

Hirdetés