Nocsak: nem nagyon akarózik román kommandósnak felcsapni az embereknek

Pedig nem fizet rosszul. Igaz, a kiképzés és az életforma sem egy sétagalopp.

Hirdetés

Vakarhatják a fejüket a román haderő illetékesei, miután a jelek szerint mégsem annyira kapós a kommandós szakma, mint azt feltételezték.

Mint kiderült, ez olyannyira így van, hogy a védelmi minisztériumnak jócskán ki kellett tolnia azt a határidőt, amíg a jelöltek a Különleges Műveleti Erőkbe (FOS) jelentkezhetnek, eddig ugyanis alig érdeklődött valaki a szép, bár kétségkívül kockázatos pálya iránt.

Bár az előválogatónak már hétfőn el kellett volna kezdődnie,

a kevés jelentkező miatt az illetékesek úgy döntöttek, hogy a jelentkezési határidőt augusztus 13-áig tolják ki.

A védelmi tárca berkeiből kiszivárgott információk szerint az alacsony érdeklődés annak tudható be, hogy a kommandósok kiképzése nem kimondottan az a laza cserkésztábor: az amerikai és az izraeli különleges erők kiképzésének mintájára zajlik, vagyis igyekeznek olyan megterhelést róni a jelentkezőkre, amely a jelenlegi biológiai ismeretek szerint egy átlagos fizikumú és pszichikumú ember számára tökéletesen elviselhetetlen.

Csakhogy a kommandós kiképzés nem átlagembereknek szól: a különleges egységbe csakis aktív katonák jelentkezhetnek.

Képzelhetjük, milyen híre lehetett a kiképzésnek,

ha még a hivatásos egyenruhások számára is riasztó.

Pedig amúgy nem fizet rosszul a meló: a Különleges Műveleti Erők altisztjeként szolgáló ejtőernyős kommandós havi bruttó 5490 lejes illetményt kap a különféle pótlékokkal együtt, ami nettó havi 3212 lej.

Hirdetés

És ezt csak úgy, békeidőben.

Ha viszont bevetésre küldik őket, akkor jókora szorzók lépnek működésbe.

Ha például Afganisztáni küldetésre megy, a román kommandós zsoldja rögtön megduplázódik, amihez hozzácsapják még a 30 százalékos veszélyességi pótlékot is.

Emellett napidíjat is kapnak, ami egy altiszt esetében napi 70 euró lehet.

Vagyis egy hosszú kiküldetésen az alapilletményük 2,3-szrosát kapják, ami ebben az esetben 7397 lej, amihez hozzáadódik még 2820 euró.

Hirdetés