Fotó: Haáz Vince/Székelyhon

Megmozdult valami: hosszú hetek óta nem volt ennyi új oltakozó, mint az elmúlt 24 órában

Nem tudni, hogy a járványhelyzet súlyossága, vagy a vakcinalottó miatt, de hír mindenképp biztató. Mint ahogy az is, hogy végre elkezdődhet a diákok csoportos beoltása is.

Hirdetés

Kezdjük a nap hírével: túlléptük a tízmillió beadott dózist a december 27. óta tartó oltáskampány keretében, s ami talán ennél is biztatóbb, hogy hosszú ideje nem kaptak ennyien oltást, mint az elmúlt 24 órában.

A friss közlemény szerint 18 414-en igényelték a vakcinát, ebből

15 646-an első alkalommal oltakoztak – ez a szám június közepe óta nem volt ilyen magas.

A grafikonon egyébként jól látszik, hogy van még hová fejlődni, a friss értékek is nagyon messze vannak a májusban mért csúcsoktól.  Azt  nem tudjuk, hogy a vakcinalottó vagy az ételjegyek beígérése miatt nőtt az oltakozási kedv, mi csak azt reméljük, hogy egyre többen megértették a helyzet súlyosságát. A friss számokkal most ott tartunk, hogy

eddig 5 298 707 személy kapta meg mindkét dózisát, de ez még mindig csak a lakosság 27 százaléka.

Akadt még egy jó hír a témában: két nappal ezelőtt még úgy nézett ki, késik a diákok csoportos oltása, mert a szaktárca a formanyomtatvány megfogalmazásával tökölődik, csütörtökre azonban valahogy sikerült megoldani a problémát. Ezeket péntektől szétosztják az iskoláknak a szaktárca tervei szerint, de amúgy itt le is lehet tölteni.

A formanyomtatványban arra kérdeznek rá, hogy az illető diák oltott vagy oltatlan, utóbbi esetben pedig arra is, hogy szándékában áll-e beadatni a koronavírus elleni vakcinát. A válaszok függvényében szervezhetik meg a mobil oltóegységek kiszállását az ezt kérő iskolákba, alkalmat teremtve arra, hogy a diákok mellett kísérőik (szülők, nagyszülők, stb.) is immunitást kaphassanak. A nyomtatvány kitöltése természetesen nem kötelező.

Hirdetés