Nocsak: három román áloltakozó saját magát adta fel a DNA munkatársainak

No nem a lelkiismeret vagy a józan belátás, hanem a büntetéstől való félelem vezérelte őket.

Hirdetés

Nagy port kavart a múlt hónapban a petei határátkelő oltópontjának esete. Mint kiderült, a Szatmár megyei álmos községben valóságos kis oltásmaffia működött.

Konkrétan az ott kiállított oltási igazolásoknak több mint a fele, több mint 3500 hamisnak bizonyult az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálódása közben. A hamis oltási igazolásokat egyenként 250–300 euró fejében adták el a zöld igazolásra vágyó, de oltakozni nem akaró klienseknek.

A nyomozás során először az oltópont öt munkatársát vették őrizetbe az ügyészek, majd később három másik személyt – köztük a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egyik asszisztensnőjét – is lecsuktak, akik a kliensek felhajtásával foglalkoztak.

Most igazságügyi források azt közölték, hogy 3 Ausztriában élő román állampolgár, akik annak idején maguk is a petei vám oltópontján szereztek hamis oltási igazolást, önként sétáltak be a korrupcióellenes ügyészségre, hogy feladják magukat. Az illető források azt is tudni vélik, hogy nem a lelkiismeret szólalt meg a három delikvensben, csak a kilátásban lévő büntetéstől féltek, így megpróbálták csökkenteni azt a beismeréssel.

Ez alighanem országos premier, de reméljük, hamarosan divatja lesz. Ez még mindig jobb ugyanis, mintha valaki koronavírus-fertőzés miatt haldoklik az intenzíven, egy hamis oltási igazolással a zsebében.

Hirdetés