No de ki az a barom, aki megvenné Románia részét egy 22 éve megszűnt ukrajnai kombinátból?

Aminek az őriztetésére évtizedek óta évi egymillió eurót fizetünk – de ennek most vége.

Hirdetés

Nemrég írtunk a krivoj rogi vasüzemről, amelyet még a kommunista román állam és az egykori szocialista blokk több másik országa hozott létére közösen, és amely 22 éve nem működik, mégis évi egymillió eurót fizetünk az őriztetésére három cégnek.

Az érthetetlen pénzkidobásnak most úgy tűnik vége szakad, így valakinek a haverkái a továbbiakban nem kapnak egy rakás pénzt a semmiért.

Arról van szó, hogy a kormány ma elfogadta a gazdasági minisztérium memorandumát, amely egyrészt hatályon kívül helyezi azt az 1993-as törvényt, amellyel Románia magára vállalta az egykori kombinát őriztetésével és karbantartásával járó költségeket, másrészt előírja az üzemben való 27%-os román tulajdonjog értékesítését.

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy ugyan kinek kéne 27%-nyi részesedés egy évtizedek óta üresen álló ipari létesítményből, amely egyrészt alaposan le van robbanva, másrészt a méregdrága őriztetés ellenére szanaszét loptak az évek során. Claudiu Năsui gazdasági miniszter azonban még bizakodik, szerinte a hatalmas telek, az épületek és a még mindig ott lévő eszközök sem értéktelenek.

Mondjuk, ha valaki Pez cukorkáért veszi meg a részünket, akkor is jobb, mint tovább fizetni fölöslegesen az eurómilliókat valakinek a haverkáinak…

Hirdetés