Nincs kegyelem Șoșoacának: három hónapig nem képviselheti a szenátust

Ilyen döntésre sem kényszerült még a felsőház.

Hirdetés

Diana Șoșoacă, az AUR színeiben szenátori tisztséget szerző, de még a szélsőjobboldali pártnak is vállalhatatlannak bizonyult amazont zárt körű gyűlésen marasztalta el a szenátus: visszautasították a fellebbezését, melyet egy írásbeli figyelmeztetés ellen nyújtott be.

Az oltás- és maszkellenességét a parlamentben is büszkén vállaló, az érvényben lévő járványügyi korlátozásokat semmibe vevő politikust azért szankcionálták, mert egy nem szabványos maszkban széttrollkodta a szenátus jogi bizottságának ülését, ahová nem engedték be. A parlament folyosóján lerendezett, mesterkélt cirkusz nem vált a javára. Bántalmazással gyanúsította a bizottság elnökét, miközben telesírta a közösségi médiát azzal, hogy, milyen hátrányos megkülönböztetés érte.

Mivel annyira szokatlan, hogy egy szenátor így viselkedjen a parlamentben, az egyetlen eszköz, mely a törvényhozók rendelkezésére állt, egy írásbeli figyelmeztetés, mely alapján megtiltották neki, hogy a szenátust képviselje belföldi vagy külföldi útjai során. A tiltás három hónapra szólt.

Șoșoacă fellebbezett ellene, a legújabb fejlemény pedig az, hogy a szenátus egy zárt körű tárgyaláson döntött arról, hogy érvényben marad a büntetése. A többség egyetértett a büntetés jogszerűségével.

Şoşoacát a hatályos jogszabályok figyelmen kívül hagyása, megbízásának visszaélésszerű gyakorlása, a szenátus tagjaival szembeni sértő, becsmérlő magatartás, valamint a plenáris ülések méltóságteljességének megsértése, a felszólalási időre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása miatt szankcionálták.

Hirdetés