Nincs kecmec: ezrével küldik karanténba az oltatlan, teszt nélkül érkező beutazókat

Keményen dolgoznak a tisztiorvosi szolgálatok munkatársai a határokon.

Hirdetés

Nem akármilyen munkatempót kell bírniuk a tisztiorvosi szolgálatok munkatársainak a határokon, miután a koronavírus sokkal fertőzőbb omikron variánsa miatt a kormány úgy döntött, hogy a beutazók közül az, aki nem tudja bizonyítani, hogy oltott, átesett a betegségen, vagy nincs friss negatív PCR-tesztje, köteles 14 napra karanténba vonulni.

Lucian Bode belügyminiszter vasárnap este elmondta, csak vasárnap estig 24 óra alatt 120 ezren utaztak be az országba az ünnepekre készülődve, ebből 80 ezren a magyar-román határon keresztül.

Ebből

közel 13 ezer embert kellett karanténba küldeni,

mivel nem rendelkeztek sem védettségi igazolvánnyal, sem negatív PCR-teszttel.

A miniszter megjegyezte: érthetetlen, miért gondolják egyesek, hogy nem kell komolyan venni a rendelkezéseket, hiszen már jó ideje tudható, hogy oltás vagy teszt nélkül karantén vár a beutazókra.

Azt is hozzátette, mindez már csak azért is furcsa, mert a hazatérő vendégmunkások azt már komolyan veszik, hogy az ünnepek után csak úgy térhetnek vissza nyugat-európai munkahelyükre, ha előtte PCR-tesztet végeztetnek Romániában, és annak eredménye negatív. Románia felé viszont rengetegen nem képesek még erre sem – ha már az oltást nem voltak hajlandóak felvenni.

A miniszter figyelmeztetett: a rendelkezések egyértelműek, akik pedig megszegik a karanténszabályokat, azokra kíméletlenül lecsap a törvény ökle.

Hirdetés

A helyzet elképesztő: az Arad megyei tisztiorvosi szolgálat vezetője elmondta, hogy vasárnap a reggel 8 és délután két óra között

a nagylaki határátkelőn keresztül az országba érkezett 1500 utas közül csupán ketten voltak oltottak.

Az átkelőhöz kivezényelt egészségügyi szakemberek teljes erőbedobással végzik a beutazók epidemiológiai vizsgálatát, és többször is előfordult, hogy az autóbuszok összes utasát karanténba kellett küldeni, mivel egyetlen oltott sem volt köztük, ez pedig szomorú jövőt vetít előre az ünnepek utáni időszakra járványügyi szempontból.

Egyébként hétfőtől újabb dokumentumot kérnek a beutazóktól: az utasok azonosításához szükséges plf-nyomtatványt, amely abban segít, hogy az egészségügyi illetékesek gyorsabban megtalálhassák az esetleges fertőzöttek utastársait.

Ezt ajánlatos előre kitölteni, de ha ez nem lehetséges, akkor a beutazás utáni 24 órában meg kell tenni – ellenkező esetben akár háromezer lejes bírság is jöhet.

Hirdetés