Nincs észszerű magyarázat arra, miért rohad az önkormányzatoknál a rászorulóknak szánt 11 millió maszk

Most, hogy már nem kötelező az utcán viselni, a hatóságok eszébe jutott, hogy akár szét is oszthatnák.

Hirdetés

Még a tavalyi rossz emlékű szükségállapot idején született egy kormányrendelet, mely az önkormányzatok közreműködésével maszkot biztosított volna a hátrányos helyzetűek számára. A 11 millió maszk beszerzése és az önkormányzatok közötti szétosztása még viszonylag gyorsan ment (persze, a szokásos bürokratikus piszmogással), a rászorulók felkeresésére azonban már nem jutott a lendületből, így az egész akció totálisan értelmetlennek bizonyult.

Bármennyire is abszurdnak tűnik, de a helyzet a következő:

ahhoz, hogy most eljuttassák a célszemélyekhez a maszkokat, egy újabb kormányrendeletre van szükség, mivel az előző a szükségállapot idejére korlátozta a szétosztásukat, jelenleg azonban veszélyhelyzetben vagyunk, ami egy másik rendkívüli jogrend.

Az egészségügyi minisztérium azt kérte az önkormányzatoktól, hogy szállítsák vissza a maszkokat a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, azonban mind a PNL, mind a PSD a jogszabály módosításához ragaszkodik. A járvány még nem járt le, továbbra is hasznos lehet az ingyenes maszk a rászorulók számára – érveltek. A képviselőház egészségügyi bizottságában némi vita is kialakult emiatt, felmerült, hogy esetleg az iskolákban, óvodákban is hasznát vehetnék a 11 millió maszknak.

Nelu Tătaru volt egészségügyi miniszter az ülés után arról beszélt, hogy nem akar újjal mutogatni, hogy ki a felelős mindezért,

talán az önkormányzatok tudnának magyarázattal szolgálni a mulasztásra.

Az viszont tény, hogy a közbeszerzési eljáráson részt vevő cégek fellebbezése miatt elhúzódott a maszkok leszállítása – ismerte el. Az eljárást az egészségügyi minisztérium bonyolította le, a rendelést a közegészségügyi igazgatóságok adták le, annak alapján, amit az önkormányzatok közöltek a maszkra jogosultak számáról. Hogy a leszállításuk után hol akadt el a szétosztásuk, az örök rejtély marad.

Hirdetés