Nézzen homokba ragadt rendőröket (VIDEÓ) – hírek szombaton

Kolozsvár nem áll fényesen, ami a légszennyezettséget illeti. Római kori üvegmaradványokat találtak a régészek Gyulafehérváron.

Hirdetés

Két konstancai rendőrnek sikerült beragadni a tengerparti homokba

Nem szép dolog más kárán nevetni, viszont amikor valakinek a munkahelye megkövetelné a következetes cselekvést, az észszerűséget és a talpraesettséget, akkor azért megmosolyogtató látvány, ha ez mégsem következik be.

Szolgálnak és védenek – kivéve akkor, amikor nem. Ez történt két konstancai rendőrrel is, miután a városi rendőrség kocsijával hajtottak be és parkoltak le a tengerparti homokra, aztán csodálkoztak, hogy beragadtak autóstól egy nagy pocsolyába. A két derék úr szorult helyzetében azt sem tudták, mit tegyenek: az egyikük szemeteszsákokat húzott a lábára, azzal próbált caplatni a vizes, sáros terepen. A másikuk mezítláb.

Ami elkeserítő, hogy miután 20 ember jött oda nézelődni, csak egy és fél óra után jött segítségükre egy nagyobb és erősebb autó (egy Dacia Duster ezesetben), hogy kihúzza őket a katyvaszból. Íme:

Kétezer éves római kori üveget találtak Gyulafehérváron…

…más leletek mellett. Gyulafehérváron a Nemzeti Egyesülés Múzeumának régészei nemrégiben bukkantak újabb római leletekre, miután a város egykori nyomdája helyébe épülő hotel miatt ásatásokat kellett végezniük.

A szakemberek szerint az üvegtöredék több hasonló töredékkel együtt egy római házból származik, amely az Apulum erőd polgári településének municipium fázisában épült Septimius Severus császár uralkodása idején (Kr. e. 193-211). A római kori üveg a maitól abban különbözik, hogy nem teljesen átlátszó, hanem csak áttetsző: a fényt beengedi, de nem vehetők ki a részletek, ha keresztülnézünk rajta. Az eddig elvégzett ásatások igazi „aranybányának” számítanak a régészek számára, mivel számos más olyan római kori leletet kaptak, amely kincskategóriába tartozik. Emellett még három emberi csontvázat is előkerült, két felnőtté és egy gyermeké.

Más római kori házak és műhelyek maradványai, sajátosan római technikával lerakott padlóburkolati elemek kerültek még elő (többnyire rombusz, L alakú vagy halszálkás mintázatúak), illetve mozaiktöredékek és egy leégett háztartás a bent maradt eszközökkel.

Kolozsvár a legszennyezettebb romániai városok között

Hirdetés

Egy egész Európára kiterjedő tanulmányban különböző városok levegőminőségét mérték, amelyben Románia is szerepel: a megvizsgált 375 város közül Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Marosvásárhely és Iași a 300. hely körül szerepel azon a listán, amely a légszennyezettséget rangsorolja. Magyarán: a lista végén kullog jó pár romániai város, ami a levegő tisztaságát illeti.

A városokat a legtisztábbtól a legszennyezettebbig rangsorolták az elmúlt két naptári évre vonatkozóan, a finomrészecskék, azaz a PM 2,5 átlagos szintje alapján. A finomrészecskék a légszennyező anyagok közül a legnagyobb egészségügyi hatással bírnak a korai halálozás és a megbetegedések tekintetében. A romániai városok listáját a legtisztábbtól a legszennyezettebbig itt nézheti meg.

 

 

Hirdetés