Nemrég még miniszterelnök volt, most mehet a politikai süllyesztőbe Florin Cîţu

A szenátus elnöki tisztségétől is elbúcsúzhat, néhány hónap alatt lenullázta magát.

Hirdetés

Egy év kitartó munkájával sikerült kiiktatnia magát a politika élvonalából Florin Cîţunak: a volt miniszterelnök szerdán a szenátus elnöki tisztségéről is lemondott.

Ráadásul nem önszántából, mert esetleg megunta a felsőház irányítását, hanem azért, mert pártja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megvonta tőle a politikai támogatást.

A PNL vezetőit szerdán reggelre hívták össze, hogy Cîţu leváltásáról döntsenek, de volt benne annyi karakánság, hogy ezt ne várja meg. Ehelyett

inkább ő maga mondott le, miután a pártelnök közölte vele, hogy meneszteni akarják.

Indoklásként elmondta, nem akart belső konfliktust gerjeszteni azzal, hogy egyesek esetleg a leváltása ellen szavaztak volna.

Azt is elmondta, hogy tovább kíván politizálni, és Ludovic Orban előző leváltott pártelnökkel ellentétben a PNL-ből sem akar kilépni.

Szerinte azért vonták meg tőle a bizalmat, mert a koalíciós partner Szociáldemokrata Pártot (PSD) zavarta a személye.

Tény ugyanis, hogy Cîţu nem tett lakatot a szájára, amikor a saját kormányát kellett bírálnia, és a bírálatok fő célpontja rendszerint a PSD, illetve annak gazdasági doktrínája volt. Ebből, illetve

a bírálatok koalícióskonfliktus-generáló potenciáljából lett elege a PNL vezetőségének,

amely most radikálisat lépett az ügyben.

Cîţu jó egy év alatt futott be üstökösszerű pályafutást: előbb pénzügyminiszter volt, majd a 2020-as parlamenti választások után az év decemberében miniszterelnökké, majd tavaly szeptemberben a PNL elnökévé választották – a szavazáson Ludovic Orbant győzte le.

Hirdetés

Mivel azonban folyamatos konfliktusok voltak közötte és a koalíciós partner Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) között, végül a kormányból kilépett USR támogatásával tavaly ősszel bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a kormányát.

A PNL végül a PSD-vel és az RMDSZ-szel alkotott koalíciós kormányt, de mivel a PSD-sek nem akarták, hogy ő legyen a miniszterelnök, ezt a tisztséget végül Nicolae Ciucă kapta meg, Cîţu pedig a szenátus elnöki tisztségével vigasztalódhatott.

A bajok azonban folytatódtak: a PNL népszerűsége meredeken zuhant, amiért őt tették felelőssé, ezért le akarták váltani a párt éléről – ezt megelőzendő áprilisban inkább ő mondott le.

Már ezt követően felmerült, hogy a szenátus éléről is menesztik, de erre mostanáig kellett várni – a kormány gazdaságpolitikájával és válságkezelésével szembeni bírálatok miatt betelt a pohár.

Így most egyszerű, mezei szenátorként tevékenykedhet tovább.

De legalább nem bírósági eljárás és börtön várja.

Hirdetés