Eddig tartott Florin Cîţu miniszterelnöksége

A Metallica-pólós kormányfő bő kilenc hónapig vezette az országot.

Hirdetés

Már napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy Florin Cîţu kormány meg fog bukni. A PSD bizalmi szavazást kezdeményezett a parlamentben, amelynek két háza a keddi együttes ülésén megszavazta a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát.

Az indítvány elfogadásához legalább 234 szavazatra volt szükség, a voksok megszámlálása után 281-nél állt meg a kormány menesztését támogató szavazatok számlálója. Ez történelmi szám egyébként, Romániában soha nem menesztettek kormányt ennyi szavazattal a parlamentben.

Florin Cîţut és kormányát 2020. december 21-én iktatták hivatalba, a PNL, az USR-PLUS és RMDSZ támogatásával. Fél év alatt annyira elmérgesedett a miniszterelnök és az USR-PLUS viszonya, hogy az időközben egy párttá alakult USR-PLUS szeptember elején visszavonta minisztereit a kormányból, megnyitva ezzel az utat a kabinet bukásához vezető politikai válság előtt.

A politikai válság pedig éppen azon a napon bontakozott ki a kormány bukásával, amikor Romániában korábban nem látott szintre emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma, kedden ugyanis 15 ezernél is több új esetet regisztráltak.

Florin Cîţu az Egyesült Államokban tanult, miniszterelnöksége előtt pénzügyminiszter is volt, 2016-tól pedig a PNL színeiben szenátor.

Hirdetés

A PNL elnöki tisztségéért folyó harcban – amelyet végül ő nyert meg – Cîţuról kiderítették, hogy 2000 decemberében Iowában letartóztatták ittas vezetésért, és két napi elzárásra, valamint ezer dolláros pénzbírság kifizetésére ítélték.

 

Hirdetés