Viszlát, Orban! Mától Florin Cîțunak hívják a PNL elnökét (FRISSÍTVE)

Feszült, zsúfolt, bekiabálásokkal tarkított tisztújító kongresszust tartott a PNL. Ludovic Orban hívei még az államfőnek is bekiabáltak, Cîțu alig tudta megtartani a beszédét.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Még javában tartott a szavazatszámlálás, amikor nem sokkal 18 óra után már tudni lehetett: Florin Cîţu olyan fölényre tett szert a PNL elnökválasztásán, hogy azt már Ludovic Orban nem tudja behozni. Nem okozott túl nagy meglepetést tekintettel arra, hogy Cîţu a legtöbb megyei szervezet támogatását élvezte, Orban mellett csak egy hangos kisebbség állt ki.

Hivatalosan Teodor Stolojan jelentette be, Cîţu a szavazatok 60,2%-át (2878 szavazat) zsebelte be, Orban támogatottsága 39,7%-os volt (1898). Ezzel eldőlt: a PNL új elnökét Florin Cîţunak hívják. A leköszönő elnök csalódottan vette tudomásul a hírt, de gratulált kihívójának, és bejelentette: hétfő reggel lemond a képviselőház elnökségéről. Azt is értésre adta, hogy Klaus Iohannis államfő és közte megszűnt minden fajta partnerség.

Első beszédében, amit elnöki minőségben tartott, Cîţu kijelentette: „Mától egységes párt vagyunk, és minden erőforrásunkat felhasználjuk majd politikai ellenfelünk, a Szociáldemokrata Párt ellen”

Eljött a nagy nap a PNL számára, végre a hónapok óta tartó párton belüli viaskodás után kiderül, ki lesz a jobbközép párt elnöke. Florin Cîțu és Ludovic Orban egymásnak feszülése nemcsak a pártnak ártott sokat, hanem nagyjából az egész országnak, hiszen miközben egyre durvul a járvány negyedik hulláma, az egekbe szöktek az árak – mindennél fontosabb tehát a felelősségteljes kormányzás –, a politikai sárdobálás válságba taszította a kabinetet, és még a parlamenti munkát is ellehetetlenítette. Némelyik megyei tisztújításon kis híján verekedésig fajult az ellenségeskedés.

A feszült hangulat a bukaresti Romexpo kiállítási központban tartott kongresszuson csúcsosodott ki,

ahol tüntetők fogadták a tisztújításra érkező tisztes társaságot: a Declic közösség tagjai nemcsak a válság, hanem az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg felszámolásának késlekedése miatt is dühösek.

Odabenn is vágni lehetett a feszültséget, ugyanis Ludovic Orban hívei hangos bekiabálásokkal tarkították a beszédeket, és akkor sem hallgattak el, amikor Orban külön kérte rá őket. Florin Cîțu alig tudta megtartani tőlük a beszédét, de Klaus Iohannis államfőnek is kijárt egy-két hangos bekiabálás. A kormányfő egyébként meglepően higgadtan kezelte a lemondását követelő hangoskodókat, beszédét is arra hegyezte ki, hogy

ha lejár a kongresszus, a PNL egységesebb lesz, mint bármikor.

Elismerte Ludovic Orban érdemeit, majd hangsúlyozta, hogy nem személyes küzdelem a kettejüké, a tét egy új irány megszabása a párt számára. „Tudom, hogy ellenfelem is tisztában van ezzel, de nem hajlandó elfogadni, mert politikai karrierje és elnöki pozíciója forog kockán” – fogalmazott beszédében. Cîțu azt ígérte, hogy amíg ő lesz a PNL elnöke, nem zárják be a bevásárlóközpontokat, nem zárják be a cégeket, nem zárják be a piacokat, nem zárják le a gazdaságot. Ígéretet tett arra is, hogy vezetése alatt a PNL nem fog szövetségre lépni a Szociáldemokrata Párttal (PSD)

Iohannis is optimistán beszélt a nemzeti liberálisok jövőjéről,

Hirdetés

ugyanakkor felrótta, hogy a párt elnöki tisztségéért folytatott belső verseny során kevés vita volt, annál több volt viszont a személyeskedő támadás. Az államfő korábban és ezúttal is nyíltan kiállt Florin Cîţu és a kormánya mellett, és nehezményezte, hogy a támadások kereszttüzében nem a teljes PNL vállalt szolidaritást a kabinet tagjaival, ehelyett érthetetlen módon párton belüli szabotázsakciókat szerveztek.

A PNL jelenlegi elnöke, Ludovic Orban is megmondta a magáét a pulpitusról. Kétségét fejezte ki, hogy Cîţu konzultálni fog a párttársaival a fontos döntések meghozatalakor, ha átveszi az alakulat vezetését, mert korábban sem tette. Saját magát fényezve arra szólította fel a küldötteket, hogy szavazzanak arra, akivel együtt nőttek fel, aki részt vett az elmúlt harminc év küzdelmeiben, és

van ereje, energiája és intelligenciája győzelemre vinni a pártot (mondta mindezt saját magáról). 

A szavazás nem sokkal 15 óra körül kezdődött, és 16:30 körül ért véget. Orban – aki már korábban a választás erkölcsi győztesének kiáltotta ki magát – rendellenességekre panaszkodott, mivel a terem túlzsúfolt volt, emiatt előfordult, hogy a szavazófülkékbe kettesével léptek be a küldöttek.

A kongresszus elkezdése előtt a szervezőbizottság elnöke, Theodor Stolojan felhívást intézett a résztvevőkhöz, hogy tartsák egymástól a megfelelő fizikai távolságot, és ne tömörüljenek a meghívottak köré, ez nem egészen így történt. A legnagyobb torlódás a szavazófülkéken kívül az épület előtt felállított miccssátor előtt volt.

A PNL kongresszusán 3360-an voltak jelen, és csak oltási igazolással, negatív koronavírusteszttel vagy a betegségből való felgyógyulást bizonyító igazolvánnyal léphettek be az esemény helyszínére.

Hirdetés