Nem volt szerencséjük a menekülő ukrán férfiaknak, eltévedtek a Máramarosi havasokban, egyikük meg is halt

Az elkeseredett ukrajnaiak a veszélyekkel nem törődve menekülnének a háború elől.

Hirdetés

Továbbra is szakadatlan a menekülthullám Románia irányába, a határátkelőkön többnyire nők és gyerekek érkeznek, sokan viszont a zöldhatáron is próbálkoznak, és van, aki nem éli túl a próbálkozást.

A katonaköteles korú férfiakról van szó, akiknek tilos elhagyni Ukrajna területét, hogy hadra foghassák őket a megszálló oroszok ellen, ám sokan úgy vannak vele, hogy inkább nem szeretnének harcolni.

Az utóbbi hetekben Kárpátalja irányából rendszerint a határfolyót képező Tisza jeges habjai között szöktek át Máramaros irányába a besorozás elől menekülő ukrajnai férfiak, most viszont

a magas hegyekben próbált átjutni tíz férfi.

A romániai hatóságokat kedden este értesítette egy nő, hogy egy ukrajnai férfiakból álló tízfős csoport a Máramarosi-havasokban, a mintegy 1900 méteres Pop Iván csúcs közelében próbált átjutni romániai területre. Később a menekülő férfiak egyike szintén felhívta őket.

A hegyimentők nagy erőkkel indultak a keresésükre, az akciót azonban a körülmények nehezítették, mivel egyes helyeken a két métert is eléri a hóréteg vastagsága.

A Máramaros megyei határrendészek ukrajnai kollégáikat is értesítették, hogy közösen folytassák a keresést, és kedden este az ukrán határőrok a csoport hat tagját meg is találták ukrán területen.

Négy további menekülőt tovább kerestek.

Hirdetés

A beszámolók szerint közülük két férfire – apára és fiára – később szintén rábukkantak, utóbbira ugyancsak ukrán területen.

Az idősebb férfi szakadékba zuhant és meghalt,

a fiatalabb fagyási sérüléseket szenvedett a lábán.

Őket szerdán délelőtt próbálták meg helikopterrel lehozni.

Két további társuk után tovább kutatnak.

Hirdetés