Nem volt nyugdíjbiztosítása? Most akciósan vehet visszamenőleg munkaéveket

A kormány elfogadta az erre vonatkozó rendeletet.

Hirdetés

Kreatív megoldást alkalmazott a kormány arra, hogy az állami nyugdíjkasszába is juttasson egy kis pénzt, és nyugdíjhoz juttassa azokat, akiknek nincs meg a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idejük, vagy csak néhány évnyi járulékfizetés szükséges a teljes összegű nyugdíjhoz.

Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője pénteken elmondta, az intézkedés azokra is vonatkozik, akik még a nyugdíjjogosultsághoz szükséges minimális, 15 éves szolgálati idővel sem rendelkeznek, de elérték a nyugdíjkorhatárt, valamint azokra is, akiknek csupán néhány évnyi szolgálati idő hiányzik a 35 éves, teljes összegű nyugdíjra feljogosító időtartamból.

Ugyanakkor legfeljebb hatévnyi szolgálati idő vásárolható meg ilyen módon.

A visszamenőlegesen kifizetendő nyugdíjbiztosítási járulék összegét az érintett bére alapján számítják ki, de a jövedelem, amely alapján kiszámítják, nem lehet alacsonyabb a havi bruttó minimálbér összegénél.

A minimálbér ma háromszor akkora, mint 2011-ben, miközben a társadalombiztosítási járulék aránya az akkori 31,3 százalékról 25 százalékra csökkent.

Míg 2011-ben 670 lej volt a minimálbér, 2018-ra már 1900 lejre nőtt.

A nyugdíjjárulék ezelőtt kilenc évvel évi 2516 lej volt, míg mostanra 5700 lejre nőtt.

Hirdetés

Vagyis ha valaki a maximális lehetséges időtartamra, például a 2013 és 2018 közötti időszakra fizetné ki visszamenőleg a nyugdíjjárulékot, akkor 23 200 lejt kell fizetnie.

Persze nem egy összegben kell fizetni, lehet havi résztelekben is.

Amúgy nem ez az első ilyen akció, 2016 és 2019 között már volt ilyen.

Úgyhogy aki szeretné, hogy a lehető legmagasabb összegű nyugdíjat kapja, az most elkezdheti félretenni a pénzt, hogy akciós szolgálati időt vásároljon.

Hirdetés