Nem vidám a helyzet: egyre kevesebb a szabad ágy az intenzív osztályokon

Az egészségügyi miniszter figyelmeztetett.

Hirdetés

A koronavírus-járvány harmadik hulláma tényleg nem viccel: egyre többen kerülnek intenzív osztályra, és mivel az intenzív terápiás ágyak száma véges, a helyzet akár még súlyosabb is lehet.

A nem túl rózsás helyzetről Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter tájékoztatta a nagyérdeműt.

Mint csütörtökön este elmondta, megérti mindenki aggodalmait és frusztrációit azon korlátozások miatt, amelyeket a kormány kénytelen volt bevezetni a járvány miatt, de tényleg helyzet van, mivel „a pandémia több mint egy betegség”.

A helyzet komolyságát illusztrálandó elmondta, hogy jelenleg 1498 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre, amiből 1335 foglalt.

Bukarestben például összesen 13 gyerekek számára üzembe állított intenzív terápiás ágy van, amiből tíz foglalt, vagyis a helyzet nagyon komoly.

A miniszter ugyanakkor azzal biztat mindenkit, hogy az oltási kampány révén végre túljuthatunk a járványon, a korlátozó intézkedések pedig azt szolgálják, hogy „időt nyerjenek” az oltási kampány számára.

Hirdetés

Voiculescu optimizmusa ezt követően szinte követhetetlen magasságokig szárnyalt: szerint megvan az esély arra, hogy Románia a következő időszakban – akár még más EU-tagállamokhoz képest is – elegendő oltáshoz jusson ahhoz, hogy a következő három-négy hónapban jelentős előrelépést érjen el a koronavírus-járvány elleni harcban.

Ami dicséretes, de azért az a kérdés is fölmerülhet, hogy a bukaresti illetékesek a magyarázkodás és a vészjóslás helyett az elmúlt hetekben, a más országokban ismét felfutó járványadatok ismeretében vajon miért nem inkább azzal foglalatoskodtak, hogy jelentősen növeljék az intenzív ágyak számát, felkészülendő a nagyobb igénybevételre.

És akár még oltásokat is kereshettek volna alternatív forrásokból is.

Hirdetés