Fotó: illusztráció

Nem vette komolyan Románia a bántalmazott feleséget, most 10 ezer euró kártérítést fizethet neki

A strasbourgi döntés emlékeztet: egy Facebook-fiók feltörése is büntetendő bűncselekménynek minősül, nem beszélve a fizikai agresszióról.

Hirdetés

Volt férje feltörte a Facebook-fiókját, másolatot készített magánbeszélgetéseiről, lementette fotóit és rendszeresen zaklatta az interneten, ezért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) egy romániai nő. A román igazságszolgáltatás nyújtotta összes jogi lehetőséget kimerítette idehaza, mégsem sikerült elítéltetni családon belüli erőszakért a volt férjet, aki nem csak az interneten volt agresszív az asszonnyal. A hazai hatóságok nem tartották „kellőképpen súlyosnak” a fenyegetést ahhoz, hogy elítéljék a férfit.

Strasbourg viszont komolyan veszi a hasonló ügyeket, nem egyszer hoztak meglepően szigorú döntést, ha úgy ítélték meg, hogy a panaszosnak sérültek az emberi jogai.

A VeDem Just egyesület tájékoztatása szerint az EJEB kedden arról döntött, hogy 10 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezi Romániát, amiért a román hatóságok nem vették komolyan a nő volt férje elleni feljelentéseit. Pedig a férfi többek között halálosan megfenyegette, majd fizikailag is bántalmazta, így akarta ugyanis elérni, hogy vonja vissza a feljelentéseit.

A férj a válás után sem hagyta békén a volt feleségét: feltörte a Facebook-fiókját, elolvasta üzenetváltásait, letöltötte fotóit. Az ügyészség nem vizsgálta ki a családon belüli erőszak körülményeit, csak a levéltitok megsértésének büntetőjogi következményeit, amit nem talált elég súlyosnak ahhoz, hogy elítélje a férfit.

Hirdetés