Nem sértegeti tovább a magyarokat a kolozsvári Baba Novac-szobor

Az önkormányzat végre lecseréli a magyarokat szörnyű gyilkossággal vádló feliratot.

Hirdetés

Úgy néz ki, végre lecserélik a kolozsvári Baba Novac-szobor talapzatának magyarokat sértő feliratát. Az önkormányzat pénteken döntött a felirat restaurálásáról, de egyúttal a szöveg módosításáról is.

Mint ismert, a mostani feliratot – „Baba Novac – Vitéz Mihály hadvezére, akit szörnyű kínok között öltek meg a magyarok 1601. február 5-én (Baba Novac – căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601)” – a város korábbi, magyarellenes polgármestere, Gheorghe Funar helyeztette ki a talapzatra 1998-ban a városi tanács engedélye nélkül.

A feliratot 2013-ban ismeretlen tettesek megrongálták, eltávolították az „unguri” (magyarok) szót. Az önkormányzat helyreállíttatta a talapzatot, de a rongálás hamarosan, 2014 elején megismétlődött, a felirat pedig azóta is csonka.

A tervek szerint az új felirat így szól majd: „Baba Novac – Vitéz Mihály hadvezére, akit máglyán égettek meg 1601. február 5-én (Baba Novac – căpitan al lui Mihai Viteazul, ars pe rug în ziua de 5 februarie 1601)”.

Hirdetés

A szerb származású Baba Novac Mihai Viteazul seregében volt kapitány, az erdélyi országgyűlés árulás miatt ítélte halálra. Kolozsváron, a Főtéren máglyán megégették, majd a Szabók bástyája előtt holttestét karóba húzták.

Szobrát 1975-ben állították fel utóbbi helyszínen. A talapzat eredeti felirata ennyi volt: „Baba Novac – Vitéz Mihály hadvezére, akit 1601. február 5-én öltek meg (Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în ziua de 5 februarie 1601)”.

Hirdetés