Nem maradtak következmény nélkül a soron kívüli oltások: kirúgták egy katonai kórház vezetőjét

Ha már nyilvánosságra kerültek a visszaélések.

Hirdetés

A tisztségébe került a Románia délkeleti részében található Foksány (Focşani) katonai kórháza igazgatójának, hogy az általa vezetett intézményben olyanok is megkapták a koronavírus elleni oltást, akik még nem lettek volna jogosultak rá.

Mi is megírtuk, hogy a Recorder.ro portál kiderítette: országszerte több ezren kaptak úgy oltást, hogy csak a harmadik szakaszban lettek volna jogosultak rá.

Ez sok esetben a katonák, rendőrök vagy hírszerzési munkatársak családtagjait érintette. A belügy- és a védelmi minisztérium alkalmazottait ugyanis a tárcáknak alárendelt kórházakban oltják.

Ők ugyan jogosultak az oltásra a második szakaszban, de a családtagjaik – hacsak nem 65 év fölöttiek, krónikus betegek vagy kulcsfontosságú ágazatban dolgoznak – természetesen nem.

De mivel Romániáról van szó, sok esetben megoldották az ügyet okosba.

Így történt ez a foksányi katonai kórházban is, ahol a botrány kipattanása után az ügyet először elkenni próbáló védelmi tára végül kénytelen volt kiküldeni egy vizsgálóbizottságot, amely aztán megállapította: több mint száz jogosulatlan személy is megkapta az oltást.

Hirdetés

A jelentés szerint 145, a kórházban beoltott személy esetében nem találtak arra utaló nyomot, hogy jogosult lett volna az egészségügyi dolgozókat érintő első, vagy a jelenleg zajló második szakaszban megkapni az oltást.

Az eredmény: a soron kívüli oltások miatt leváltották a kórház éléről az eddigi igazgatót, Vasile Roman ezredest.

Egyben átszervezik a védelmi tárca által kialakított oltópontok működését, hogy pontosan nyomon követhető legyen a beoltottak jogosultsága.

És izzadhat a többi katonai kórház igazgatója is, mert jelezték: az összes többi védelmi minisztériumi oltópontot ellenőrizni fogják.

Hirdetés