Persze, hogy ezreket oltanak be idő előtt, jogtalanul, és persze, hogy mindenki csak a vállát vonogatja

Több mint 4500 olyan személy kapta már meg rég a vakcinát, akinek még most is a sorára kéne várni…

Hirdetés

Emlékeznek még a Suceava megyei Radóc kórháza körül kirobbant botrányra? Ott már január végén – még két hét sem telt el az oltási kampány második szakaszából – kiderült, hogy több mint 500 olyan személyt is beoltottak, akik jóval később, csak a harmadik szakaszban lettek volna jogosultak a vakcinára, ami még el sem kezdődött.

Nos, az csak a jéghegy csúcsa.

A Recorder.ro kicsit utána járt a dolgoknak, és kiderült, hogy

több mint 4500 „harmadik szakaszos” delikvens tolakodott előre a sorban.

Először az volt gyanús, hogy az oltási kampány koordinálásával megbízott országos bizottság (CNCAV) több mint egy hónapig nem adta ki a Recorder által igényelt oltási adatokat, így azt végül az egészségügyi minisztériumtól kérték ki. Onnan se kapták meg egyből, de végül csak megkapták.

Kiderült, hogy a bukaresti Matei Balș Intézetben például január 4-én 131 személy kapta meg az oltást jogtalanul,

pedig akkor még kizárólag az egészségügyi személyzet lett volna rá jogosult, majd pár héttel később újabb 104 olyan személyt oltottak be, akiknek még mindig a sorukra kéne várniuk. Erre viszont az igazgató azt mondta, hogy az intézettel együttműködő cégek munkatársait, például a liftkarbantartókat is immunizálni kellett, hiszen ők is nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve,

az orvosi személyzet rokonai pedig „csak nagyon kis arányban” szerepelnek a kérdéses listán.

Ja, hát akkor minden oké.

Egy gyakran hangoztatott kifogás a rendellenességekre az is, hogy például a Pfizer hat adagos üvegcsékben szervírozza a szert, ha egy üveget felbontanak, akkor viszont órákon belül el kell használni, egyébként mehet a kukába. Így, amennyiben a műszak végén például csak hárman vannak a sorban, be lehet hívni három olyan személyt, aki még nincs benne a rendszerben, csak hogy ne vesszen kárba az értékes oltóanyag.

Ám ez nem magyarázza a fenti (Matei Balș Intézet) esetet, ahol egy nap alatt több mint százan oltakoztak jogtalanul,

de akadnak még szép számmal más oltásközpontok is, ahol egyes napokon tucatnyian vagy akár félszázan is betolakodtak a rendszerbe.

Utóbbi kategóriába tartozik a radóci kórház is, amivel kezdtünk.

Hirdetés

A focșani-i katonai központban például 334 személyt szúrtak vállon soron kívül, még az első oltási szakaszban. Az ott működő katonakórház igazgatója el is ismerte, hogy ezek az emberek az ott dolgozó katonaorvosok rokonai, de szerinte kaptak egy körlevelet a védelmi minisztériumtól, miszerint a személyzettel együtt élő rokonok is jogosultak az idő előtti oltásra.

Szép történet, csak mondjuk kár, hogy a védelmi minisztériumban semmit nem tudnak a körlevélről, amit elvileg ők küldtek.

Ja és persze a SRI kórházában még december végén beoltottak 13 olyan személyt, akit jóval később kellett volna, ám a Recorder érdeklődésére a kék szemű fiúk csak annyit böffentettek oda, hogy

minden a nemzeti oltási tervnek megfelelően történt.

Na ja.

És ezzel még csak nem is hazudtak, mert nálunk a „nemzeti tervek” általában így néznek ki: az erősebb kutya baszik.

Aztán majd jön a végeláthatatlan magyarázkodás, a botrány, a cirkusz, a végén legfeljebb kirúgnak valakit, hogy elcsituljanak a kedélyek.

És aztán minden megy tovább ugyanúgy.

Hirdetés