Nem lennénk az tettesek helyében, a kormányfő azt kéri, vizsgálják ki a plágiumügyét firtató újságíró elleni fenyegetéseket!

Most majd biztosan jól odacsapnak.

Hirdetés

Talán kissé meglepő, de nem maradt visszhang nélkül Emilia Şercan oknyomozó újságíró bejelentése, miszerint mióta megszellőztette, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök plagizálhatta a nemzetvédelmi egyetemen megvédett doktori disszertációja egy részét, azóta állami hatóságok képviselői fenyegették meg, illetve megpróbálták lejáratni.

A kormány Dan Cărbunaru kormányszóvivőn keresztül reagált, aki ismét demonstrációt tartott arról,

hogyan kell hangzatos, de semmitmondó közleménnyel letudni az ügyet.

Eszerint a kormány természetesen teljes mértékben kiáll a sajtószabadság mellett, Románia demokratikus ország, ahol szent a téjékozódás és a szólás szabadsága, Ciucă miniszterelnök ezért felkéri az illetékes hatóságokat, hogy vizsgáljanak ki minden, az újságírók megfélemlítését célzó próbálkozást, a vétkeseket pedig vonják felelősségre.

Emilia Şercan hétfőn arra panaszkodott, hogy egyes állami tisztviselők cinkosan közreműködnek a fenyegetésében, zaklatásában, megfélemlítésében és lejáratásában, miután február 18-ikán azzal vádolta meg Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy a doktori dolgozata mintegy negyedét másolta, mégpedig a forrás feltüntetése nélkül.

Azóta Șercan állítása szerint három fenyegető üzenetet is kapott

ismeretlen személyektől, az egyiket a Facebookon keresztül, ehhez ráadásul több 20 évvel ezelőtti személyes fényképét is csatolták, amelyet az egyik elektronikus eszközéről lophattak le. Az újságírónő készített egy képernyőmentést az üzenetről, ezt WhatsAppon keresztül elküldte a rendőrségnek, és feljelentést is tett, ám egy nappal később a rendőrségnek bizonyítékként elküldött fotót egy moldovai weboldalon látta viszont.

Șercan belső vizsgálatot kért az ügyben, de azt tapasztalta, hogy a rendőrség megpróbálja eltussolni a bizonyíték kiszivárogtatásának ügyét.

Hirdetés

Válaszában a rendőrség közölte, a magánélet megsértése miatti feljelentések ügyét, amelyekben informatikai rendszerbe való illetéktelen behatolásra is kiterjesztették a nyomozást, a bukaresti törvényszéki ügyészség vette át, a rendőrség pedig jelenleg egy fenyegetési ügyben nyomoz.

És most ráadásul még a miniszterelnök is felkérte a hatóságokat a zaklatások kivizsgálására.

Rossz lehet most oknyomozó újságírót megfélemlíteni próbáló állami alkalmazottnak lenni.

Hirdetés