13 éves eltűnt fiút keres a rendőrség Kolozsváron – hírmix

Az egykori eperszedők megszedték magukat Spanyolországban, derül ki egy friss riportból. Összes erdélyi alkalmazottját elbocsájtja egy ismert videójáték-fejlesztő cég.

Hirdetés

Eltűnt egy 13 éves fiú Kolozsvárról

A rendőrség keres egy 13 éves fiút, aki csütörtök este tűnt el Kolozsváron. Ajtai Alexandru Horia Rafael a teljes neve, és csütörtök délután 3 órakor ment el otthonról, és azóta nem jött vissza – adta hírül a rendőrség.

A fiú ismertető jegyei: rövidre nyírt barna haj, kb. 160 cm. Eltűnése pillanatában narancssárga trikót, rövidnadrágot és zöld-fekete sportcipőt viselt. Aki látja, tárcsázza az 112-t!

Fordult a kocka az „eperszedők” javára

Emlékeznek még a kétezres évek romániai vendégmunkásaira, akiket nemes egyszerűséggel „căpșunari”-oknak, azaz epreseknek neveztek? Legtöbbjük Spanyolországba vagy Olaszországba utazott ki, nagyrészt mezőgazdasági munkákat végezni.

Az Observator rövid riportfilmet készített néhányukkal, akiknek sikerült kimászniuk az akkori gazdasági körülmények mocsarából. A „spanyol álom” megvalósulása abban tetéződött, hogy sikerült földet vásárolniuk és jelenleg ott tartanak, hogy ők maguk azok, akik spanyolokat foglalkoztatnak. Mint mondták, annak idején Romániában 5-6 millió régi lejt kerestek – 5-600 lejnek felel ez most meg –, Spanyolországban viszont 1000 eurót.

A tegnap eperszedőiből lett eperültetvény-főnökök közül jó páran megvásárolták azokat a földeket, amelyeken 20 évvel ezelőtt keményen dolgoztak, néhányuk európai pénzeket vettek fel és úgy vitték sikerre. Európában jelenleg 5 millió tonna eper kerül kereskedelembe: a spanyolországi Lepe vidékén több ezer román állampolgár él és dolgozik, amit aznap leszednek, másnap reggel már franciaországi polcokon várja a vásárlókat. A most Spanyolországban munkát vállaló románok közül sokan nem szeretnének hazajönni – mint kiderült, még mindig nem látják a jövőt hazájuk területén.

Megszűnik egy közismert videójáték-fejlesztő kolozsvári stúdiója

A Gameloft 2010-ben, 14 évvel ezelőtt nyitott stúdiót Kolozsváron, ahol számos, videójátékok fejlesztése iránt érdeklődő fiatalnak adtak munkahelyet. A cég képviselői a Ziarul Financiarnak azt nyilatkozták: „Vállalati szinten folyamatosan újra kell értékelnünk termelési kapacitásainkat. Gondos elemzés után és a változó piaci körülményekre reagálva szükségessé vált a létszámcsökkentés végrehajtása. Ez sajnos oda vezet, hogy be kell zárnunk kolozsvári kirendeltségünket, és el kell búcsúznunk 136 alkalmazottunktól. Ez nem volt könnyű döntés, és megértjük, hogy milyen hatással van az érintett alkalmazottakra. Külön fogunk kezelni minden esetet, hogy megtaláljuk a helyzet kezelésének legjobb módját.”

Hirdetés

A Gameloftnak 14 év alatt sikerült száznál is több alkalmazottat bevonzania, ezért most igen kritikus pillanatok előtt állnak. A cég bukaresti székhelye jelenleg is működik, 289 alkalmazottal, őket nem érintik a leépítések.

 

 

 

 

Hirdetés