Nem kívánságműsor: az orvos dönti el, hogy melyik oltást adja be a jelentkezőnek

Mert egészségügyi kérdésekben az egészségügy szakembereké a döntés joga.

Hirdetés

Bár a lakosság tömeges oltására még várni kell, hiszen még nem kezdődött el az oltási kampány második fázisa sem, amelyben az idősek, a krónikus betegek és a stratégiai ágazatok dolgozói kapják meg a vakcinát, az illetékesek máris jelezték, hogy milyen szabályok alapján kapjuk majd meg az oltást.

Anderi Baciu, az oltásért felelős országos bizottság alelnöke csütörtökön például már jó előre leszögezte: mivel az oltási kampány nem kívánságműsor, nem az oltásra jelentkező polgár dönti el, hogy melyik vakcinát szeretné beadatni magnak.

Mint ismert, az Európai Unióban jelenleg két vakcinát engedélyeztek: a Pfizer-BioNTech által gyártottat, amelyből 12 millió érkezik az országba, és a Modernáét, amelyből 3 és fél millió.

Baciu elmondta: mindig az orvos dönt arról az oltóponton, hogy melyik oltást adja majd be, mivel ő ismeri az összes fontos tulajdonságukat, így etikai és morális okokból is neki kell határoznia, hiszen ő az egészségügyi szakember.

Már csak azért is az orvosé kell hogy legyen a döntés, mert a két oltás között vannak eltérések.

A Pfizer vakcinája esetében például a második, emlékeztető oltást 21, a Modernáé esetében viszont 28 nap után kell beadni.

Hirdetés

Az oltási program nyomon követésére kidolgozott számítógépes program azonnal automatikusan lefoglalja a második oltást és az időpontot is a beoltott személy számára a rendszerben, hogy biztosan megkapja időben, és kizárt, hogy keveredjen a két oltás, vagyis hogy az egyik után a másik emlékeztető vakcináját adják be, mivel a rendszer eleve annak alapján jelöli meg a második oltási időpontot, hogy milyen vakcinával oltották be az érintettet.

Mint ismert, a Pfizer vakcinájából már 300 000 adag érkezett az országba, és hetente érkezik újabb 150 000 adag, a Moderna által gyártott oltás első szállítmánya pedig jövő héten fut be.

És előbb-utóbb még néhány gyártó oltását engedélyezik a brüsszeli illetékesek, úgyhogy lesz miből válogatniuk az orvosoknak.

Hirdetés