Nem kell ide kovid: Temesváron a hideg miatt zárnak be épp az iskolák

A fűtéskrízis már a tavalyi év végén elérte a bánsági megyeszékhelyet, de azóta sem oldódott meg a probléma.

Hirdetés

Cosmin Hogea Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes mondott egypár számot, hogyaszongya:

  • a fűtésgondok, és a hideg osztálytermek miatt már most 22 oktatási intézmény (iskolák és óvodák egyaránt) tért át online oktatásra, hogy a srácok ne kapjanak tüdőgyulladást
  • ez összesen 10 269 diákot érint
  • ez a teljes temesvári diáksereg 20%-a
  • jövő héten várhatóan további tanintézetek is bezárnak ugyanazon okból, így már a diákság mintegy 30%-a lesz kénytelen otthonról tanulni

A helyzetet tovább súlyosbítja a koronavírus-járvány – talán már hallottak róla –, a tanárok és a szülők is be vannak pánikolva, hiszen a hideg osztálytermekben a diákok még inkább ki vannak téve a megbetegedésnek, a gyenge fűtés miatt ráadásul szellőztetni sem lehet, ami tovább fokozza a fertőzésveszélyt.

A tavaly ősz óta komoly gondokkal küszködő távhőszolgáltatóra utalt iskolák osztálytermeiben 10 és 16 fok közötti hőmérsékleti viszonyok uralkodnak. A helyzetet most elemzik, és szükség esetén valamennyi temesvári iskolában felfüggesztik a jelenléti oktatást, hiszen mégiscsak embertelen dolog ilyen hidegben tartani a tanulókat.

A helyzet ráadásul Colterm távhőszolgáltatóhoz tartozó kórházakban is hasonlóan rossz, egyre több beszámoló kering a román sajtóban arról, mennyire szenvednek a hidegtől a beutaltak.

A fizetésképtelenné lett vállalat újabb támogatást kért a kormánytól, a korábban folyósított összeg ugyanis szemmel láthatóan csak ideiglenesen orvosolta a problémát.

Hirdetés