Csupán néhány napig tudnak ismét fűteni Temesváron, ahol a krízisnek már halálos áldozata is van

Újra átmelegednek a fűtőtestek több tízezer lakásban, de ennek csak november elsejéig lehet örülni, a helyzet ugyanis továbbra is kilátástalan. Félő, hogy más települések is hasonló helyzetbe kerülhetnek a közeljövőben.

Hirdetés

Tovább gyűrűzik a botrány Temesváron, ahol kedden délben közel 56 ezer temesvári háztartás, és a megyeszékhely mind a 6 állami kórháza fűtés és meleg víz nélkül maradt, miután a helyi távhőszolgáltató fizetésképtelenné vált, az E.On pedig elzárta a gázcsapot.

A krízisnek már áldozatai is vannak: szerdán este szénmonoxid-mérgezésben elhunyt egy 66 éves férfi,

a lányát pedig eszméletlen állapotban találták meg a tömbházlakásban – mint kiderült, a gáztűzhely segítségével próbáltak fűteni. A férfi megfulladt az oxigénhiány miatt, a 38 éves lányát sikerült megmenteni.  Közben a válság vége a kanyarban sem látszik, a polgármesteri hivatal is

csak egy ultrarövidtávú megoldással tudott előrukkolni:

Dominic Fritz polgármester csütörtökön bejelentette, sikerült megállapodni egy másik szolgáltatóval (Tinmar Energy), amely biztosítani tudja a fűtést és a meleg vizet, de csak november elsejéig, azaz hétfő reggel 7 óráig. Hogy azután mi lesz, azt egyelőre senki nem tudja, de tény, hogy

a megnövekedett energiaárak miatt más települések is bármikor hasonló helyzetbe kerülhetnek.

Közben a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete már Dominic Fritz azonnali lemondását követeli: szerintük a polgármester az első számú felelős a helyi távhőszolgáltató csődje miatt. „A politikai marketing és a Facebookon terjesztett hazugságai már emberéleteket követelnek Temesváron” – írják a szerda esti tragédiára utalva.

Hirdetés