Nem kell félni, nem fertőz a pincér – a vendéglátósok nagy része már be van oltva

Az iparág képviselői mindent megtesznek, hogy végre rendesen dolgozhassanak.

Hirdetés

A vendéglátóiparban dolgozók nagy része a jelek szerint belátta, hogy az oltás az egyetlen lehetőség a dolgok normalizálódására. A hazai szállodák és éttermek munkaadói szervezete (HORA) elnöke, Daniel Mischie például elmondta: az ő ernyőjük alá mindegy 200 közepes és nagy cég tartozik, összesen körülbelül 32 ezer alkalmazottal, és 80%-uk már mostanra megkapta a védőoltást.

Mondott egy durva adatot is: a szektor összesen mintegy 200 ezer romániai alkalmazottjából jelenleg már csak 120 ezer van munkában, 80 ezren elvesztették a melóhelyüket a járvány több mint egy éve alatt. Mischie reméli, hogy az állam kárpótolja az iparágat a rengeteg megszorításért cserébe, amelyet kénytelenek voltak elviselni, és így idővel visszavehetik az elküldött munkatársakat, a csődbe ment vállalkozásokat pedig újra lehet nyitni.

Egyelőre még folyik az egyezkedés a kormánnyal, hogy június elsejétől pontosan milyen lazítások jönnek rájuk nézve. Azt mindenképpen szeretnék elérni, hogy a 30, illetve 50%-os korlátozást eltöröljék, és minden asztalt kihasználhassanak, még akkor is, ha az asztalok közötti 1,5 méteres távok egyelőre megmaradnak, illetve a korai bezárástól is szeretnének megszabadulni. Azt is mindenképp szeretnék, ha a beoltottakon kívül azon vendégeknek is szabad bejárása lenne az éttermekbe, bárokba, hotelekbe, akik friss negatív kovidtesztet tudnak prezentálni.

Június 1-éig viszont még sok van, és hogy pontosan milyen lazítások jönnek, a járvány- és oltásszámok akkori állásától függ majd.

Hirdetés