Nem igazán mondható el, hogy a román hatóságok hatékonyan mentik az állatokat a 14 ezer juhval tengerbe borult hajóról

Persze az időjárás is közbeszól.

Hirdetés

Nehezen lehetne alátámasztani azt az állítást, hogy a katasztrófa-védelmisek mesés hatékonysággal és operativitással mentik a vasárnap a midiai kikötőben 14 ezer juhval a fedélzetén a Fekete-tengerbe borult, Queen Hind nevű hajón rekedt állatokat.

Az igazság ugyanis az, hogy az illetékeseknek eddig összesen 49 állatot sikerült kihozniuk a hajótestből, miután az előzőleg kimenekített 32 mellett sikerült még 17-et szárazföldre vinniük.

Az állatvédő szervezetek szerint apokaliptikus jelenetek láthatók a baleset helyszínén: a felborult hajóban egymásra zuhanva, halomban állnak az elpusztult és a még élő állatok, miközben több tucatnyi birka holtteste lebeg a hajó körül a tengerben.

A mentőegységek kedden is megpróbálnak kihozni annyi állatot, amennyit csak lehet, de a munkájukat nagyban nehezíti a zord időjárás.

Mint megírtuk, a palaui zászló alatt közlekedő hajón 22 szíriai matróz szolgált, őket sikerült kimenteni.

Hirdetés

A szakemberek feltételezései szerint a hajó azért borult fel, mert a kapitány rosszul helyezte el a hajón az állatoknak szánt takarmányt, ami kibillentette a vízi járművet az egyensúlyából.

Az állatvédők szerint ideje lenne véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy Románia élő állatokat exportál, ehelyett már feldolgozva kellene őket értékesíteni.

A romániai juh- és kecske legfőbb piaca a Közel-Kelet, ahol köztudomásúlag vallási okokból nem esznek sertéshúst.

Hirdetés