Fotó forrása: Facebook /DetectieMetal

Nem hozta lázba a hatóságokat a mesés dák kincs: egy hónapig hagyták rohadni az erdő mélyén

A kétezer éves dák érmékről azt mondják, kivételesen értékesek. Ehhez képest egy hónapig senki nem vette a fáradtságot, hogy kiássa őket.

Hirdetés

A dák korból származó régészeti kincseket még augusztusban fedezte fel egy Maros megyei 27 éves fiatal a Fehér megyei Zsidve (Jidvei) községhez tartozó területen. Az amatőr kincsvadász amikor meglátta, hogy nem egy átlagos felfedezésről lehet szó, a fémkeresőkre vonatkozó romániai jogszabályokat követve értesítette az önkormányzatot és átadta a már kiásott 22 érmét.

A törvény értelmében az önkormányzatnak 72 órán belül értesítenie kellett volna a Fehér megyei kulturális igazgatóságot, míg a kulturális igazgatóság feladata az lett volna, hogy a helyszínre küldje a megyei múzeum munkatársait a régészeti ásatások mihamarabbi elkezdése érdekében. Csakhogy ez nem történt meg.

A kincsvadász szeptember közepéig várt a fejleményekre, ekkor a Facebookon tette közzé a helyszínen készített fotóit, nehezményezve, hogy senki sem hívta az ásatásra, és azt sem lehet tudni, pontosan hány leletről lehet szó. Ennek nyomán a rendőrség nyomozásba kezdett, a fiatal pedig készségesen segített mind nekik, mind a régészeknek.

Hirdetés

A rendőrség közleményéből kiderül: szeptember 19-én a múzeum régészeivel és a fémdetektoros kincsvadásszal közösen megtalálták a dák kori lelőhelyet, ahol egy bronzedényben 116 darab régészeti emléket tártak fel. Az érmék egy része Kr. e 159-150-ből származhat (Macedonia Prima tetradrachma ezüstérme), de van köztük Kr. e 2-3. századból drachma és római kori denár is. Találtak még egy dák kori brosst és egy római kori fémeszközt is.

A leleteket a gyulafehérvári múzeumba szállították, ahol szakértői vizsgálatoknak vetik alá. Az már most megállapítható, hogy országos jelentőségű kulturális örökségről van szó, egyes leletek pedig nemzeti kincsnek minősülnek. Ezért is felfoghatatlan, miért nem hozta lázba a Hunyad megyei illetékeseket.

Hirdetés