Nem fogja kitalálni, mekkorát ugrott az étkezési jegyek értéke!

Segítünk: egyetlen egy (1!)… banit. Mert a törvény nevében ennyi az… annyi.

Hirdetés

A hírre természetesen az ellenzéki politikusok vetették rá magukat elsőként. (Ne feledjük: komótosan, de közelegnek a parlamenti választások.) Né, a kormány egy (1!) darab banival akarja kiszúrni a nép szemét. Sőt, a volt szocdem kormány volt munkaügyi minisztere igen frappáns szófordulat-taslit adott a jelenlegi liberális kormány jelenlegi munkaügyi és pénzügyminiszterének (Violeta Alexandru és Florin Cîțu, ha valaki nem emlékezne a nevükre): „Cîțu és Violeta Alexandru azt üzente a románoknak, hogy két banit sem adnak rájuk.”

És erre megérkezett a bikkfanyelvű magyarázat. A munkaügyi minisztérium némi torokköszörülés után kinyilatkoztatta, hogy az étkezési jegyek értékének egy (1!) banis növekedése csak és kizárólag a törvény által előírt képletek és gazdasági mutatók alapján elvégzett számítások eredményeként jött ki. Mert hogy az étkezési jegyek névértékét nem lehet ám csak úgy, csuklóból megváltoztatni, csakis szigorú törvények és kormányrendeletek betűje szerint. (Amelyeket, ugye, 2018-ban hoztak, amikor, na ki is volt kormányon?)

Aztán következik egy komplikált fejtegetés arról, hogy ez az egy (1!) bani úgy jött ki, hogy az étkezési jegyek utolsó érvényes névértékét beszorozták az Országos Statisztikai Hivatal által közölt fogyasztói élelmiszerár-index-növekedéssel, amely indexnövekedést úgy kell kiszámolni, hogy… na de ezt inkább hagyjuk.

Na most akkor képzeljék el, kedves Olvasók, hogy az étkezési jegyek tulajdonosait mennyire érdekli ez az indexeléses magyarázkodás. Főleg, amikor a zsebükbe kerül az az egy (1!) bani. Ha ennek alapján elkezdünk mi is számigálni, hát, nem biztos, hogy ezzel az óriási összeggel sok szavazót fog begyűjteni a választásokra gyúró kormánypárt.

Hirdetés