Nem csoda, hogy így elharapózott az oltásellenes uszítás, ha a vakcinák jótékony hatásainak népszerűsítésére nem jutott pénz

Az oltási kampány koordinátora panaszolta el, hogy nem kapott forrásokat az álhírek ellensúlyozására.

Hirdetés

Miközben Romániában lassan kezelhetetlenné válik a koronavírus-járvány, kiderült: a kormány illetékesei bokros teendőik közepette arról történetesen megfeledkeztek, hogy forrásokat biztosítsanak a koronavírus elleni oltások jótékony hatásának elmagyarázására és népszerűsítésére.

Legalábbis ezt mondja Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora, aki vasárnap este arról beszélt: az általa vezetett testület számára nem utaltak ki pénzt arra, hogy kommunikációs és tájékoztató kampány keretében próbálja meg az emberekben tudatosítani, milyen pozitívumai vannak az oltásnak.

A testület egyik legfőbb célja az egészségügyi rendszerbe, illetve az orvosokba vetett bizalom erősítése, azonban a megfelelő források híján erre nem sok lehetőségük volt – leszámítva a heti rendszerességgel megtartott, hosszas, és meglehetősen sótlan sajtótájékoztatókat.

Az oltásellenes kampány azonban virágzik, televíziók és rádiók is teret biztosítanak neki, így nem csoda, hogy ilyen siralmas az átoltottság az országban, ami miatt a járvány is minden korábbinál nagyobb intenzitással robbanhatott be.

Gheorghiţă szerint ez a „sajnálatos” jelenség jelenti a különbséget Románia és a lényegesen jobb helyzetben levő európai országok között.

Hirdetés

A katonaorvos nem kertelt: szerinte ez amellett, hogy egészségügyi probléma, egyben nemzetbiztonsági problémát is jelent, hiszen olyan emberek nyilvánítanak véleményt az egészségügyi témákban, akik nem értenek hozzájuk, emiatt pedig zavartalanul terjedhetnek az álhírek.

 

Hirdetés