Nem csak orvosokból van hiány Romániában, hanem mérnökökből is

A műszaki egyetemek vészharangot kongatnak.

Hirdetés

Arra már többször is felhívták a figyelmet az illetékesek, hogy egyre jobban fenyeget az orvoshiány Romániában, miután az egészségügyi szakemberek jelentős része külföldre távozott, és folyamatosan követik őket a kollégáik, de a jelek szerint nem csupán az orvosokból, hanem a mérnökökből is hiány van.

A problémára a Romániai Műszaki Egyetemek Szövetsége (ARUT) hívta fel a figyelmet, amelyet az ország öt legnagyobb ilyen felsőoktatási intézménye – két bukaresti, illetve a kolozsvári, a temesvári és a jászvásári – alkot.

A figyelmeztetés szerint

az elmúlt 30 évben 200 000 mérnök hagyta el az országot,

ami óriási probléma, mivel éppen újabb ipari forradalom küszöbén állunk, már pedig ha fejleszteni akarunk, ahhoz mérnökökre van szükség.

Nem csupán számítástechnikai szakemberekre van szükség, hanem ipari automatizálási, robotikai, elektronikai, elektromos járművekre, megújuló energiaforrásokra, intelligens épületekre, kiberbiztonságra, mesterséges intelligenciára é blockchain-technológiára szakosodott szakértőkre is.

Mihnea Costoiu, a legtöbb mérnököt képző Bukaresti Műszaki Egyetem rektora emlékeztetett: a mérnökökre az élet minden területén szükség van az egészségügytől a színházon át a filmiparig.

Hirdetés

Márpedig Romániában ma hiánycikknek számítanak a mérnökök, nem csupán az elvándorlás miatt, hanem azért is, mert

az állam nem fektet be kellő mértékben a mérnökképzésbe.

Közben az országban működő és megtelepedő cégeknek több tízezer mérnökre lenne szüksége.

A válsághelyzetre az jelenthet megoldást, ha népszerűsítenék a fiatalok körében a mérnöki tudományokat, a rendelkezésre álló uniós források egy részét pedig robotikai és egyéb műszaki laboratóriumok létrehozására és felszerelésére fordítanák.

Vagy ha nincs pénz rá, akkor az itt megtelepedő cégek számára kellene olyan támogatási programokat kidolgozni, amelyek bátorítják őket abban, hogy befektessenek a fiatalok műszaki képzésébe.

Hirdetés