Nem biztos, hogy Ön májpástétomot vásárol, ha májpástétomot vásárol

Nem nagyon jön meg az ember étvágya, ha elolvassa a fogyasztóvédelmisek friss jelentését.

Hirdetés

Itt van ez a fél ország által által imádott élelmiszertermék, a májpástétom, amit legtöbbször úgy dobunk bele a bevásárlókosarunkba, hogy meg sem nézzük az összetételét, a címkék böngészésére nem nagyon szokott idő jutni.

Ebben segít most az országos fogyasztóvédelmi hatóság, amelynek képviselői negyven különböző májpástétomfélét vettek alaposan górcső alá 14 különböző élelmiszergyártótól, ezeket véletlenszerűen válogatták össze közvetlenül a szupermarketek polcairól, és hát elég meglepő eredmények születtek.

Mint kiderült, a megvizsgált termékek átlagban alig 15-47% arányban tartalmaznak sertésmája. Ha külön a főbb összetevőket nézzük, érdekes arányok jönnek ki: 45% víz, 37 százalék sertésmáj, 12 százalék szalonna, 5 százalék egyéb típusú húsféle.

A felmérés arra is rámutat, hogy a megvizsgált termékek 72 százaléka legalább 6 féle élelmiszer-adalékanyagot is tartalmaz. A fogyasztóvédők mindenkinek azt ajánlják, hogy vásárlás közben azért mégis szakítsanak időt a termékcímkék böngészésére, ha valami olyasmit akarnak vásárolni, ami hasonlít is ahhoz, amit az asztalra tennének.

Hirdetés