Nem bírta tovább cérnával az AUR: habzó szájjal szidják az RMDSZ-t…

… a SRI volt aligazgatója meglátogatta a DNA-t, de nem baráti alapon… és Iohannis gondolkodik, adjon Románia egy Patriot rakétarendszert Ukrajnának vagy ne, mire Băsescu ex-elnök beszólt.

Hirdetés

Nem bírta tovább cérnával az AUR: habzó szájjal szidják az RMDSZ-t

George Simion és pártja igazi, ősi, dákopata magyarfaló bandaként indult, tudja a veréb is az ereszen. Aztán a vérnackózás fokozatosan kikopott az AUR diskurzusából, feltehetően azért, mert a felmérésekben egész jól teljesítő párt vezérei úgy gondolták, egy kis civilizáció nem árt, főleg, ha az európai politikai arénába is be akarnak lépni. Amire, ugye, az idei európai parlamenti választások lehetőséget kínálnak. És az sem ártana, gondolták az AUR fejesei, ha már egy politikai csapat tagjaként tudnának indulni a választásokon. A célba vett frakció Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) volt. Csakhogy nem jött össze, mivel az ECR hátat fordított a mioritikus nackópártnak. (A G4Media szerint ebben Orbán Viktor magyar miniszterelnök is közrejátszott.) Minek következtében az AUR frakció nélkül maradt és úgy tűnik, a helyzet nem is fog változni.

Na, erre mérgesek lettek a trikolorista pártvezérek. Gondolták, veszteni már nincs mit, amúgy is közeleg a kampány vége, szedjük csak elő a régi rigmusokat, csapjunk egy jó kis nackóbulit, a híveink csápolni fognak, éljen a magyargyűlölet!

És úgy is tettek: Dan Tanasă ismét nekiállt lehazaárulózni az RMDSZ-t, maga George Simion pedig förtelmes, sovén kreatúrának nevezte a pártot. Igaz, hozzátette, hogy az AUR szereti a romániai magyarokat, sőt, szívesen látja őket a párt soraiban…

Kíváncsian várjuk, hányan jelentkeznek.

A SRI volt igazgatója meglátogatta a DNA-t, de nem baráti alapon

Van ez a Florian Coldea nevű tartalékos tábornok. Aki 12 éven keresztül a SRI alvezére, időnként (funkciójából fakadóan) ügyvezető igazgatója is volt. Amivel nincs is semmi baj, teszi a dolgát, szerzi a híreket, figyeli a nemzeti biztonsági kockázatot jelentő figurákat, csoportokat stb.

Igen ám, csakhogy közbejött valami. Nevezetesen az, hogy egy üzletember idén februárban négy év letöltendő börtönbüntetést kapott (alapfokon), egy uniós pénzeket (hárommillió euró, nem épp zsebpénz) érintő korrupciós ügyben (okirathamisítás, pénzmosás), amelyet a régi ismerősünk, Laura-Codruța Kövesi által vezetett Európai Ügyészség vizsgált ki.

Na, ez az üzletember úgy gondolta, nem fogja egyedül elvinni a balhét, és feljelentést tett Coldea úr, egy másik magas rangú SRI-s funkcionárius meg egy ügyvéd ellen, mondván, hogy az illetők 600 000 eurót kértek tőle, hogy úgymond, egyengessék az ügy útját az igazságszolgáltatás labirintusában.

Hirdetés

És akkor most az történt, hogy az említett SRI-s exvezérek (meg az ügyvéd úr) meglátogatták a DNA-t, ha akarták, ha nem. Persze, ez csupán az ügy kezdete. Hogy kattan-e majd a börtönajtó mögöttük a történet végén vagy szépen, angolosan távoznak egy oldalajtón, az a fényes jövő zenéje.

Iohannis gondolkodik, adjon Románia egy Patriot rakétarendszert Ukrajnának vagy ne, mire Băsescu ex-elnök beszólt

Kampány van, nyári szünidő (még) nincs, ezért Klaus Ionopotchivanoc Iohannis időnként szól a néphez. Most például annak kapcsán, hogy NATO-tagállamként Románia küld-e katonákat, illetve rakétákat Ukrajnába.

Ami a katonákat illeti, semmi meglepő nincs abban, hogy az álkisebbségi államelnök a fejét rázta. Konkrét akaratnak az árnyéka se látszik e tekintetben a NATO háza táján. Ami a rakétákat illeti, felmerült a kérdés, átengedjen-e Románia egy Patriot rakétarendszert Ukrajnának. Iohannis úr erre a kérdésre szűkszavúan csak annyit mondott, hogy erről szerinte semmi értelme nyilvánosan beszélni. Majd a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban megbeszélik a bonyolult ügyet. Annyit azért a román védelmi miniszter hozzátett a dologhoz, hogy a maga részéről nem ért egyet a Patriot rakétarendszer átengedésével.

És erre érkezett a beszólás az utóbbi időben ismét nyilatkozni kezdő Traian Băsescu ex-államelnök részéről. Egyrészt kijelentette, Románia hibát követne el, ha nem adna rakétákat Ukrajnának. Másrészt lakonikusan minősítette az ország illetékes vezetőinek fent említett diskurzusát a témában: „Ilyet csak Európa ostobái művelnek”.

Hirdetés