Illusztráció / Pixabay

Nem árt tudni: ezekkel a feltételekkel jöhet haza Magyarországról az ünnepekre

Sajnos nem lesz problémamentes, ha itthon töltené a karácsonyt, szilvesztert.

Hirdetés

A százezer lakosra számított fertőzési ráta alapján összesen 37 ország kapott magas kockázati besorolást a román kormánytól, és a rossz hír, hogy köztük van Magyarország is (683-as rátával), így azokat is érinti, akik az anyaországban élnek, de hazajönnének az ünnepekre.

A hivatalos közlés után 24 órával érvényes a szabály, tehát holnaptól már kéthetes karantén vár a 37 ország bármelyikéből érkezőkre. Leghamarabb 10 napon belül hagyhatják el a karantént, amennyiben a 8. napon elvégeznek egy koronavírus-tesztet, mely negatív eredményt mutat.

Fontos azt is tudni, hogy milyen esetekben úszható meg a karantén. Egyrészt, ha valaki az elmúlt 90 nap során átesett a fertőzésen, és ezt igazolni is tudja, akkor nem kell izolálnia magát. Másrészt aki három napnál kevesebb időt akar itthon tölteni, és fel tud mutatni egy, az érkezés előtt maximum 48 órával készült negatív koronavírus-tesztet, szintén mentesül a karantén kötelezettsége alól.

A listán ott van még Szerbia, Horvátország, Svédország, Svájc, Csehország, Hollandia, Portugália, Ausztria is. A teljes lista alább böngészhető a fertőzési rátával együtt.

Lista State Cu Risc Epidemi… by CristinaMorozanu

Hirdetés