Nehogy már a parlament akarjon diktálni: a kormány azért is zárva tartja a zárt térben működő piacokat

Azért, mert csak.

Hirdetés

Megvan az újabb téma, amely kapcsán az ellenzéki többségű parlament és a kisebbségi kormány folyamatosan méregetheti a parlamenti választások előtti kampányidőszakban, hogy kié nagyobb: a zárt térben működő piacok, amelyeket a kormány csakazértis zárva akar tartani.

Mint ismert, a kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt hétfőtől életbe léptetett újabb megszorítások között arról is döntött, hogy a zárt térben működő piacok nem működhetnek tovább.

A következetesség jegyében a szupermarketek igen, bár azok is zárt térben működnek.

A kormány részéről olyan erőltetett magyarázatokkal álltak elő, hogy a piacokon kevésbé tartják be az egészségügyi előírásokat, a nagyáruházakban viszont szigorúbbak és szabálykövetők.

A kistermelők persze tiltakoztak, de csak annyit értek el, hogy a szabadba száműzték a standjaikat így a novemberi zegernyében.

Az ellenzéki többségű parlament – amelyet a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) irányít – erre egy korábbi kormányrendelet megerősítéséről szóló törvényt módosítva úgy döntött, hogy mégis nyitva maradhatnak a piacok.

A kormány viszont ezt nem hagyta annyiban: csütörtök esti ülésén, amelyen a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbításáról döntött, külön belefoglalta az erről szóló rendeletbe, hogy a zárt térben működő piacoknak továbbra is zárva kell maradniuk.

Hirdetés

A rendelet értelmében csakis szabadtéri piacok működhetnek a veszélyhelyzet időtartama alatt.

Várjuk, mit lép erre a parlament, és hogy az esetleges lépésre mit lép a kormány.

A kistermelők és a vásárlók meg addig is fagyoskodnak a piacok melletti járdákon vagy parkolókban felállított standokon.

Vagy jobb esetben a leszedett ajtajú, sarkig tárt ablakokkal működő piacokon.

Hirdetés