A kormány szerint a szupermarket kevésbé veszélyes, mint a piac, ezért nem kell bezárni

Magyarázzák a bizonyítványukat a felháborodást kiváltó rendelkezések nyomán.

Hirdetés

Miközben sok helyen nagy a felháborodás a kormány által a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében meghozott, hétfőn életbe lépett korlátozások – különösen a zárt térben működő piacok bezárása – miatt, az illetékesek igyekeznek magyarázattal szolgálni arra, miért kellett lakatot tenni a piacok egy részére, és hogy miért biztonságosabb egy szupermarket, amely határozottan fedett térben működik.

Több városban hétfőn délelőtt az őstermelők és az árusok is nemtetszésüket jelezték, miután kiderült, hogy kénytelenek lesznek a szabadban folytatni a tevékenységüket.

Suceaván például arra panaszkodtak, hogy az önkormányzat által berendezett szabadtéri piac szűkösebb, így az árusok kénytelenek osztozni a standokon, és így természetesen a távolságtartás sem megoldható.

Ráadásul a tél közeledtével a körülmények is embertelenek: egyrészt ők is fagyoskodnak, másrészt az úri is szétfagy, és eladhatatlan lesz.

És természetesen ők is feltették a kérdést: vajon mitől biztonságosabb egy nagyáruház, mint a piac?

Nos, Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár, a koronavírus-járvány egyik romániai arca azt mondja: persze előfordulhat, hogy a hidegbe kiköltöztetett piacok helyett az emberek megrohamozzák a szupermarketeket, de ez – szerinte – mégsem annyira veszélyes.

Azokban ugyanis szigorúbban ellenőrzik a maszkviselést, szabályozzák a hőmérsékletet, kevesebb a közvetlen kapcsolat, és készpénz nélkül, érintésmentesen, kártyával is lehet fizetni.

A nagyáruházak illetékesei egyébként igyekeznek elejét venni a rohamnak, és mindenkit azzal nyugtatnak, hogy nem kell aggódni, a raktárak fel vannak töltve, folyamatos az árufeltöltés, úgyhogy nem indokolt a tavaszihoz hasonló pánikreakció, amikor az emberek lerabolták az áruházak polcait.

Hirdetés

Ludovic Orban miniszterelnök egyébként azt mondta: a zárt terű piacok bezárásáról egészségügyi szakemberekkel folytatott konzultáció után döntöttek.

A kormányfő arról beszélt: a piacokon végzett hatósági ellenőrzések nem hozták meg a kívánt eredményt, nem nőtt az emberek körében a hajlandóság a járványügyi intézkedések betartására.

Ráadásul a rendszeresen piacra járók többsége idős ember, aki fokozottan kitett a veszélyeknek abban az esetben, ha megfertőződik, ráadásul a zárt piacok nagy része nem felel meg az egészségügyi előírásoknak.

Azt is elmondta: a helyi elöljárókkal folytatott egyeztetés nyomán ahol nem oldható meg, hogy megnyissák a zárt piacok falait, az önkormányzatok szabadtéri piacokat hoznak létre, vagyis az őstermelőknek lesz hol értékesíteniük a termékeket.

Meg amúgy is: számos helyen problémát okozott a piaci maffia, amely miatt az igazi őstermelők alig tudnak standhoz jutni.

Ő is arról beszélt: a szupermarketekben sokkal könnyebben betarthatók és betartathatók a járvány elleni intézkedések.

Hirdetés