Jó hír a váradiaknak: a szigorítások ellenére sem zárják be a piacokat

Ezt a város polgármestere jelentette be.

Hirdetés

Mint megírtuk, a kistermelők körében óriási felháborodást váltott ki a kormány által a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hivatkozva elrendelt újabb szigorítást, amely értelmében hétfőtől be kell zárni a zárt térben működő piacokat.

Nos, a jelek szerint a kormányzati illetékesek is felfogták, hogy egy ilyen intézkedés teljesen tönkre vágná azokat, akiknek nincs más megélhetési forrásuk, ezért aztán egyeztettek a prefektusokkal és az önkormányzatok képviselőivel, hogy ahol lehetséges, az önkormányzatok nyissák meg a piacoknak otthont adó épületek oldalfalait, illetve ahol ez nem lehetséges, hozzanak létre ideiglenes szabadtéri piacokat.

Nagyváradon viszont nem kell aggódniuk sem a kistermelőknek, sem azoknak, akik szívesebben vásárolják meg a zöldséget és a gyümölcsöt a helyi termelőktől: a város élelmiszer-piacait nem zárják be.

Florin Birta nemrég megválasztott polgármester közölte, a közterület-fenntartó munkatársai hétfőig leszerelik a rogériuszi, a Széles utcai (Decebal) és a szőllősi (Nufărul) piac kapuit és oldalfalait, így azok ugyanazokban a helyiségekben, ugyanúgy üzemelnek tovább, mint eddig.

Annyi a különbség, hogy külön útvonalakat alakítanak ki a ki- és a belépők számára.

A város legnagyobb, a vár mellett található piaca jórészt amúgy is a szabad ég alatt működik, mivel egyrészt a régi csarnok nemrég leégett, másrészt amúgy is új piaccsarnok épül.

Hirdetés

Mindazonáltal a piacokon csak az élelmiszert kínáló árusok maradhatnak, a bazárrészlegeket mindenhol bezárják.

Ráadásul a az ócskapiac is bezárja a kapuit a nagyközönség előtt 30 napra, bár az szabadtéri.

Minden esetre nem lesz kellemes az árusok és a vevők számára a huzatos, hideg piaccsarnokokban tartózkodni, de talán még mindig jobb, mint egy hónapra bevétel, illetve friss, helyi termékek nélkül maradni.

Hirdetés