Négymillió lakost már nem kell meggyőzni az oltás fontosságáról

Ma meglett a négymilliomodik beoltott személy. Házról házra járva gyúrnának arra, hogy meglegyen az ötmilliomodik is két hét múlva.

Hirdetés

Haladunk: négymillióan már beoltatták magukat legalább egy dózissal (a lakosság 20,69%-a), és közel hárommillióan már mindkét dózison túlestek (15,22%), így teljes védettséget élveznek a koronavírussal szemben. Az oltáskampányért felelős országos bizottság tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 96 953 személyt oltottak be, ebből

33 994-en az első dózist, 62 959-en az emlékeztető oltást kapták.

Az előző napokhoz képest ez némi visszaesést jelez, hiszen hétfő kivételével minden nap meghaladta a százezret a napi beoltották száma.

A visszaeséstől függetlenül a kormány továbbra is bizakodó: Florin Cîțu miniszterelnök szerint tartható a cél, és június 1-ig tényleg elérjük az ötmillió immunizált személyt Romániában. Ha a következő két hétben nem csökken látványosan az érdeklődés az oltás iránt, akkor meglesz az ötmilliós küszöb.

Ehhez az is kell, hogy az országos hatóságok erőfeszítéséhez csatlakozzanak a helyi polgármesterek is,

politikai hovatartozástól függetlenül – erre már Klaus Iohannis államfő hívta fel a figyelmet. Bár elégedett az oltáskampány sikerével, de belátja, hogy a jelenlegi szint fenntartásához közelebb kell vinni az oltás lehetőségét az emberekhez. Különösen a kisebb településeken kell megtalálni a módját a lakosok tájékoztatására és mozgósítására, akár házról házra járva. Meg kell értetni az emberekkel, hogy a gazdasági ágazatok teljes megnyitása és a járvány utáni Románia újjáépítése a minél nagyobb átoltottság elérésén múlik, fogalmazott az államfő.

A múlt héten ismertetett ütemterv szerint a cél továbbra is az, hogy június 1-ig ötmillió, július 1-ig hatmillió, augusztus 1-ig hétmillió beoltott állampolgár legyen.

Hirdetés