Fotó: a temesvári katonai kórház

Négy napja nyílt, mégsem tud több fertőzöttet fogadni a temesvári moduláris kórház

Sürgős bővítésre van szükség Kolozsváron is, néhány súlyos beteget Nagyváradra kellett szállítani helyhiány miatt.

Hirdetés

Temesváron három hónappal ezelőtt, katonai igazgatással alakítottak ki egy moduláris kórházat az egyik stadionban, melyről korábban azt mondták, hogy 56 ággyal fog rendelkezni, köztük négy helyet az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegeknek tartanak majd fenn. A karanténba/izolációba helyezett fertőzésgyanús esetek számára további 120 fekvőhelyet ígértek. Az elképzelés nagyon jól hangzott, csakhogy azzal nem számoltak, hogy nem lesz elegendő orvos és ápoló a betegek megfelelő ellátására.

Múlt héten, ahogy újabb és újabb fertőzési gócpontok jelentek meg Temes megyében – időközben Facsádot és  és a hozzá tartozó három falut karantén alá helyezték – megnyitották a moduláris kórházat is, mely négy nap alatt elérte a maximális kapacitását. Szerdától vasárnapig 56 beteget vettek fel, 100 fertőzött kényelmesen elférne, de nincs több orvos. Az kórház vezetése a hétfői nap folyamán ül össze, hogy megoldást keressen a helyzetre.

A közegészségügyi igazgatóság legutóbbi tájékoztatása szerint a megyében kilenc fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből nyolc még mindig aktív, egyetn sikerült felszámolni. A megyeszékhelyen a vasutas (CFR) kórházban 9, egy húsfeldolgozó üzemben 142, a sürgősségi kórházban 15, egy magánkórházban 6 fertőzöttet regisztráltak. Emellett a gátaljai pszichiátrián 12, egy szintén gátaljai gazdasági társaságnál 3, egy másik településen 11, Facsádon pedig 47 esetről tudnak. Utóbbi várost vasárnap 19 órától helyeztek karantén alá.

A vasárnap esti adatok szerint a megyében 35 intenzív terápiás ágyból 16 foglalt. A covidosok számára kialakított 237 ágyból 139 foglalt. Nem a szabad helyek számával van tehát gond, hanem azzal, hogy nincs elegendő orvos.

Hirdetés

Ezzel szemben Kolozsváron a helyek számával volt gond az elmúlt hétvégén, amikor is három súlyos állapotban levő beteget helikopterrel szállítottak át Nagyváradra. Erre azért volt szükség, mert a két Covid-kórházban megteltek az intenzív terápiás osztályon a helyek. Mircea Abrudean prefektus azt ígérte, hogy ezen a héten növelik a befogadóképességet a járványkórházban. Egy 11 férőhelyes, intenzív terápiás felszereléssel rendelkező egység érkezik a sürgősségi ügyekért felelős országos központ állományából.

Kolozs megyében péntektől vasárnapig 973-ról 1011-re nőtt az összfertőzöttek száma, Temes megyében 917-ről 995-re.

Hirdetés