Ne lepődjön meg, ha ezentúl még több román trikolórt lát az utcákon

A román hadsereg zászlókkal erősítené az emberek közötti szolidaritást a koronavírus-járvány idején.

Hirdetés

Mi jut eszébe elsőre a román hadseregnek arról, hogy hétfőtől szükségállapotot hirdettek ki Romániában is? Persze hogy a román trikolór, amelyet – szerintük – ideje bevetni a koronavírus ellen. Nem mintha a nemzeti zászló távol tartaná a fertőző vírust, de alkalmas arra, hogy erősítse a románok közötti szolidaritást a járvány idején.

A hadsereg Románia, légy erős (România, fii puternică) néven egy Facebook-csoportot hozott létre, hogy arra ösztönözze a népet, függessze ki az ablakokba, erkélyekre, az autóba, a munkahelyen vagy egyéb nyilvános helyen a román lobogót. Románia valamennyi nagy harcát a trikolór alatt vívta, mely a románok egységének és bátorságának jelképe, így a #COVID 19 elleni harcban is összetartó erővel bírhat – szerepel a felhívásban.

Máris sokan jelezték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha egyre több trikolór bukkan fel a városokban.

A zászló – de a közös éneklés, a tapsolás, a fénygyújtás és más hasonló jelképes gesztus – Olaszországban is fontossá vált, és ahogy a vírus, úgy az ezzel szembeni jelképes megküzdési mód is terjed. Március 15-án, a magyar nemzeti ünnepen például arra biztatták az erdélyi magyarokat a Facebookon, hogy énekeljék az erkélyekről a himnuszt. Szászfenesen pedig vasárnap este Pavarottira tapsoltak az emberek az erkélyeken, ezzel is kiállva Olaszország és a túlterhelt orvosok mellett.

Hirdetés