Szimpatikus kezdeményezés: ha már szobrok és emléktáblák körül nem lehet, énekeljük az erkélyekről a Himnuszt!

Olasz mintára.

Hirdetés

Az új koronavírus okozta járvány egyre jobban rányomja a bélyegét az életünkre, hiszen hiába ünnepeljük vasárnap az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját, valójában nem ünnepelhetünk.

Legalábbis csoportosan, hivatalos rendezvényeken.

Azonban mégiscsak lehet megoldás a közös ünneplésre.

Székelyudvarhelyről indult a kezdeményezés, amely az olasz példából inspirálódott.

Mint ismert, a dalos kedvű taljánok a járvány miatt szigorú karanténban vannak, otthonaikban kell tölteniük a mindennapokat, de ennek az unalmát azzal dobták fel, hogy kiálltak az erkélyekre, ablakokba, és közösen énekeltek.

Ennek mintájára hirdették meg a vasárnapi nemzeti ünnepre a közös himnuszéneklést.

„A kezdeményezés célja, hogy a világ bármely részén a magyarok teraszaikra, ablakaikba kiállva, vagy akár utazás közben énekelnék el egy időben a Himnuszt.

Találkozzunk lélekben és énekelve március 15-én magyar idő szerint 12.00 órakor (Erdélyben 13.00) a teraszokon!” – áll a felhívásban.

Szimpatikus kezdeményezésről van szó, úgyhogy hajrá, dalos torkú nemzettársak!

Más módon is megemlékezhetünk: egy mások kezdeményezés szerint este nyolc órakor mindenki az ablakba kitett gyertyával emlékezzen meg a szabadságharc hőseiről.

Persze nem lennénk magyarok, ha nem bukkant volna fel egy megosztó kezdeményezés is.

Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester – aki alaposan elvesztette az előválasztást Korodi Attila jelenlegi parlamenti képviselővel szemben, így már nem ő a város RMDSZ-es polgármester-jelöltje – délután fél ötre flashmbot hívott össze Gál Sándor szobrához, amelynek résztvevői ugyancsak a Himnuszt és a székely himnuszt kellene hogy elénekeljék.

Igaz ugyan, hogy a felhívásban szerepel: a járvány miatt a résztvevők tartsanak egymástól tisztes távolságot, de egyrészt a koronavírus-helyzet, másrészt a politikai ellentétek miatt a kezdeményezésre bírálatok özöne zúdul.

Ráduly szerint az eseménnyel nincs semmi gond, az üzenet az, hogy a nehéz időkben össze kell tartani, és bizonyos abban, hogy a résztvevők száma nem haladja meg a törvényben megszabott határt.

Az őt legyőző Korodi persze „nagy hibának” tartja a lépést.

Ennél azért méltóbb ünneplést kívánunk mindenkinek.

Hirdetés