Ne higgyük azt, hogy ha beoltatjuk magunkat, megszabadulunk a maszkoktól

A maszkviselés és a fizikai távolságtartás még egy jó ideig életünk része lesz.

Hirdetés

Mostanában minden jó hír aranyat ér, de sajnos még a jó híreknek sem lehet felhőtlenül örülni, mert van egy elem, ami folyton visszaköszön: semmi sem lesz még egy jó ideig ugyanolyan, mint a járvány előtt. A jó hír az, hogy

december végén érkezhetnek az oltások, készülnek rá a szakemberek,

ez pedig ad egy reményt, hogy végre-valahára megszabadulhatunk a járvány okozta kellemetlenségektől. Sajnos, ez nem egészen így működik. A forgatókönyv szerint az általános maszkviselés és a távolságtartás kötelezettsége azután is életünk része lesz, hogy megérkeznek a vakcinák, és a beoltott emberek védettséget kapnak a koronavírussal szemben.

Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány fő felelőse szerint ez a két kötelezettség addig lesz érvényes, amíg ki nem alakul a kollektív immunitás. Eddig a pillanatig a megelőző intézkedésekben semmilyen engedmény nem várható. A megelőzési járványszabályokat az immunitás kialakulása után lehet majd fokozatosan visszavonni. A szakember szerint ugyanakkor csak

a megelőzés nem vet véget a járványnak a közeljövőben, szükség van egy oltási stratégiára.

Üröm az örömben az is, hogy a 18 éven aluliak, a súlyos betegségekben szenvedők, vagy a végső stádiumban lévők egyelőre nem kapnak oltást. Ennek érthető magyarázata: az oltásokat kifejlesztő vállalatok még nem végeztek arra vonatkozó kutatást, hogy milyen hatása lehet rájuk. Gheorghiță elmondása szerint egyetlen vállalat kezdte megvizsgálni, hogy a 12 és 18 év közöttiek hogyan reagálnak az oltásra, a végső stádiumban lévő daganatos betegeken pedig nem kísérleteztek az oltásokkal. Az oltásokat először az egészséges embereken tesztelték, egyre átfogóbb korcsoportban, majd utólag a krónikus betegeken is. Tehát egyelőre nincs megoldás azok számára, akik a leginkább veszélyeztetve vannak a járvány miatt, ami elég szomorú.

Hirdetés

Visszatérve a jó hírre: a legoptimistább forgatókönyv szerint december végén érkezik az első adag oltás, úgyhogy némi reménnyel zárhatjuk ezt a mindenki számára borzalmas évet. A pesszimista forgatókönyv szerint erre januárig vagy februárig várnunk kell.

Románia felkészült az oltóanyagok fogadására, mondja  Gheorghiță, ezeket a Cantacuzino Intézetben fogják tárolni, a -80 fokot biztosító tárolók már rendelkezésre állnak. Hat katonai kórház fog részt venni ezek szétosztásában. Az orvosokat a kórházakban fogják beoltani – bár állítólag vannak olyanok az orvosok körében is, akik nem kérnek belőle –, a lakosságot oltásközpontok és mozgó egységek révén szeretnék elérni.

Hirdetés