Napi hírmix: közepes erősségű földrengést, kormánykoalíciós pletykákat hozott a hétfő

És olvashatnak egy háziorvosról is, aki egy nehezen überelhető korrupciós rekordot állított fel. Összegyűjtöttük a nap ütősebb híreit.

Hirdetés

A nap pletykája: Ciolacu ideges attól, hogy Bukarestben a miniszterelnök-csere halasztásáról beszélnek

Várható volt, hogy hetente lesznek meccsek a kormánykoalícióban különböző témák mentén, és máris itt egy újabb fejezet: több bukaresti portál is arról írt kormányközeli forrásokra hivatkozva, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) őszre halasztaná az amúgy júniusban esedékes miniszterelnök-cserét, amiről la Szociáldemokrata Párt (PSD) nyilván hallani sem akar.

A Digi24  úgy értesült, a liberálisok szeretnék, ha Nicolae Ciucă kormányfő nem adná át a helyét szeptemberig, Romániának ugyanis stabilitásra van szüksége a szomszédban zajló háború kontextusában. Marcel Ciolacu PSD-elnököt erről meg is kérdezték hétfőn az újságírók, aki kerek-perec kimondta, szó sincs arról, hogy alkudozzanak a témáról, „mert nem a piacon vagyunk”, mindenkinek tartania kell magát ahhoz, amit a koalíciós megállapodásban rögzítettek: június elsejétől a szociáldemokraták állítanak miniszterelnököt és punktum. A liberálisok állítólag azt is szeretnék, ha a váltás után a védelmi tárcát Nicolae Ciucă kapná meg, de Ciolacu szerint ez fel sem merült az eddigi tárgyalások alkalmával.

A nap rekordere: több mint 900-szor kentek meg egy háziorvost

Emlékeznek még, mekkora divat volt egy időben a hamis oltásigazolásokkal való seftelés? A járványkrízis egy ideje lecsengett, a vizsgálatok azonban még nem értek véget, s itt van mindjárt egy újabb hajmeresztő történet az ügyben. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított egy Dolj megyei háziorvos ellen, aki a vádirat szerint több mint 900 (!!!) alkalommal kért és kapott kenőpénzt és egyéb javakat azért, hogy kiállítson hamis oltásigazolványokat.

Az ügyészek szerint Ecaterina Vatan Venera a rekordok könyvébe illő „gyűjtési akciót” 2021 októbere és 2022 januárja között zavarta le két külsős segítségével, akik a jelentkezőket toborozták. A háziorvos állítólag 185 200 lejt szedett össze ebben az időszakban, a megyei egészségbiztosító pénztártól pedig további 37 720 lejt kért az oltakozásra.

A nap rázós híre: 5,2-es erősségű földrengést mértek, erdélyi városokban is érezni lehetett

Pár perccel 17 óra előtt 5,2-es erősségű földrengést mértek Gorj megyében, 15 kilométeres mélységben – ez volt az idei legerősebb földmozgás az országban, de szerencsére sem sérültekről, sem anyagi károkról nem érkezett hír, a 112-es sürgősségi számot sem hívták ezzel kapcsolatos bejelentésekkel. Az Országos Földtani Intézet szerint a földrengés Kolozsvártól 179, Aradtól 183, Temesvártól 166 kilométerre történt, és a közösségi oldalakra felkerült beszámolók alapján a pár másodpercig tartó földmozgás több erdélyi városban – Kolozsváron, Nagyszebenben és Temesváron – is érezhető volt.

Hirdetés

A nap javaslata: be kellene tiltani a szerencsejátékokat népszerűsítő reklámokat

Egyre érdekfeszítőbb javaslatokkal állnak elő a Nemzeti Liberális Párt honatyái: miután Daniel Fenechiu benyújtott egy tervezetet, mely szerint fizetett szabadnapban részesülne valamennyi munkavállaló, ha épp születésnapja van, kollégája, Gabriel Avrămescu pedig a válaszadó robotokat iktatná ki az ügyfélszolgálatoknál, Alina Gorghiu, a szenátus ügyvivő elnöke is úgy érezte, maradandót kell alkotnia.

A liberális párti politikus törvénytervezetet nyújtott be, amely betiltaná a szerencsejátékokat népszerűsítő audiovizuális reklámokat. Azzal érvel, hogy a fiatalok szerencsejáték-függősége aggasztó méreteket öltött az országban, és ez annak is köszönhető, hogy az ezzel foglalkozó cégek gátlástalanul bombázhatják az embert reklámokkal az összes létező felületen. Az ötlet nem rossz, kíváncsian várjuk, hová fut ki.

Hirdetés